Hlavní obsah

Na konci ledna prezident jmenuje Dědka a Moru do bankovní rady ČNB

Novinky, bja, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenuje v úterý 31. ledna do bankovní rady České národní banky (ČNB) Marka Moru a Oldřicha Dědka. Oba od poloviny února ve funkci nahradí dva dosluhující členy Lubomíra Lízala a Pavla Řežábka, sdělil v úterý na tiskové konferenci hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Článek

„V úterý 31. ledna jmenuje pan prezident dva nové členy rady ČNB,” uvedl Ovčáček na tiskové konferenci. Jsou jimi Oldřich Dědek a Marek Mora. Druhý jmenovaný je v současnosti ředitelem Generálního sekretariátu Rady Evropské Unie.

Dědek není neřízená střela, ale zkušený profesionál, ostatně v bankovní radě ČNB už působil.
Lukáš Kovanda, ekonom Cyrrus

Dědek byl členem rady a viceguvernérem ČNB již mezi léty 1999 - 2005, jmenoval jej tehdejší prezident Václav Havel. Ve funkci ovšem může být další šest let, podle zákona není dané, že členem bankovní rady musí být člověk dvě po sobě jdoucí období.

Analytik: Dědek je respektovaný ekonom

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda připomněl, že Dědek je ze současných ekonomů „zřejmě nejpřesvědčenější příznivec přijetí eura” v Česku.

„Není to žádná neřízená střela, ale zkušený profesionál, ostatně v bankovní radě ČNB už působil. Jde o erudovaného odborníka, jenž tíhne ke keynesovské ekonomické doktríně (ekonomický směr, který obhajuje vládní zásahy do ekonomiky a deficitní hospodaření v době krize - pozn. redakce) a akademickému prostředí,” sdělil Novinkám.

„Za jeho jmenováním lze tušit určitý konsensus mezi prezidentem Zemanem, též stoupencem přijetí eura, a pragmatickým guvernérem Jiřím Rusnokem,” dodal.

Mora nebude mít problém s ukončením intervence kdykoli po 31. březnu.
Lukáš Kovanda, ekonom Cyrrus

Zeman své přání jmenovat do rady Dědka avizoval již na konci května loňského roku.

Mora nebude mít problém s ukončením intervence

Marek Mora má podle Kovandy „pověst poměrně liberálního ekonoma, který je zároveň stoupencem evropské integrace, byť rok od roku kritičtějším”.

„V otázce eura ale zřejmě nebude nijak vzpurný, lze od něj čekat ale vlažnější postoj než od Dědka, v tom duchu, že bychom měli euro přijmout, až to pro nás bude výhodné,” domnívá se ekonom.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér v demisi Jiří Rusnok

Podle Kovandy, je pravděpodobné, že Mora bude vnímat intervenční režim ČNB jako „kouli u nohy”, což by mělo platit i o dalších radních jmenovaných Zemanem, včetně guvernéra Rusnoka.

„Mora bude patřit k té většině bankovní rady ČNB, jež není s intervenčním režimem nijak zásadně spjata, jelikož nebyla u jeho zrodu, ani jej nikdy příliš neobhajovala. Nebude mít tedy problém s případným ukončením intervence kdykoli po 31. 3. 2017,” dodal Kovanda.

Zeman se sejde s Chovancem

Oba odcházející členy bankovní rady jmenoval do funkce 13. února 2011 Václav Klaus. Lízal má za sebou jedno funkční období. Řežábek slouží již druhý mandát, a proto nemůže být znovu jmenován.

Dlouhodobě se spekulovalo, že Řežábek hlasoval proti měnové intervenci ČNB, vzhledem k tomu, že veřejně zpochybňoval riziko deflační spirály. Právě to bylo uváděno jako jeden z hlavních důvodů pro umělé oslabení koruny.

„V úterý v 16:00 se uskuteční schůzka s ministrem vnitra Milanem Chovancem, který o to sám požádal,” sdělil také Ovčáček. Chovanec chce prezidenta seznámit s novým Centrem proti terorismu a hybridním hrozbám, které Zeman v minulosti často kritizoval.

Vadí mu například, že dané centrum chce v Česku zavádět cenzuru, přirovnal jej ke katolickému cenzorovi Koniášovi nebo k totalitnímu Úřadu pro tisk a informace. Šéf resortu vnitra se ovšem brání, že toto centrum pouze bude vyvracet dezinformace.

Reklama

Výběr článků

Načítám