Hlavní obsah

Na Ještědu začali vyrábět sníh. A hned schytali kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni to byla senzace, letos si skiareál na Ještědu zadělal na pěknou polízanici. Když loni v první půlce října zveřejnil fotografii prvního umělého sněhu na Ještědu a informaci o nové technologii, která umožňuje zasněžovat bez ohledu na teploty, psalo se s obdivem o tom, že nedostatkem sněhu už lyžařská sezona v Liberci nebude nikdy ohrožená. Letos vyrobilo zařízení první hromadu umělého sněhu v totožném termínu. Nikdo už nad tím ale nejásá.

Foto: Michael Polák, Právo

Hromada umělého sněhu na liberecké sjezdovce Nová Skalka se pomalu zvyšuje, přes den ji před paprsky podzimního slunce chrání obří plachta.

Článek

Část lidí včetně místních opozičních zastupitelů naopak provozovateli areálu, společnosti TMR Ještěd, pořádně vyčinila. Důvod? Podle Jindřicha Felcmana, zastupitele za sdružení Liberec otevřený lidem a spolupředsedy libereckých Zelených, za to může aktuální společenský kontext.

„Na jedné straně nám vláda říká, ať šetříme, ať si ztlumíme topení a vezmeme si tlustý svetr, a na druhé straně je skiareál, který zasněžuje v říjnu v patnácti stupních na sluníčku,“ konstatuje Felcman. „Politika vlády tak zjevně nutí šetřit jen ty chudší a firmy jako skiareál na Ještědu šetřit nemusí.“

Firma TMR Ještěd, která patří do skupiny Tatry Mountain Resorts miliardáře Igora Rattaje, se brání tím, že letošek se v ničem neliší od postupu v loňském roce, kdy poprvé naplno začala používat technologii Snowfactory. Vloni ji spustila 6. října a vyráběla s její pomocí sníh až do zahájení sezony v první polovině prosince.

Na Ještěd jen po svých nebo autem minimálně tři roky. Oprava zřícené lanovky se protáhne

Domácí

Za senzaci také nepovažuje to, že k tomu potřebuje elektrickou energii. „Stejně tak jako například bazény nebo jiná sportoviště potřebují pro zabezpečení svého provozu a obživu elektrickou energii, stejná situace platí i pro lyžařské areály,“ řekl Seznam Zprávám Jakub Hanuš, ředitel skiareálu.

Upozornil také na to, že areál nemá nárok na zastropované ceny. „Vynaložené prostředky - nejen na zasněžování - jdou čistě z našich zdrojů, a nikoliv ze státních dotací,“ dodal.

Zpráva o prvním sněhu na Ještědu vyvolala velké pozdvižení i na sociálních sítích. TMR tam lidé označují nehezkými výrazy, pochopení vyjádřil jen mnohem menší počet diskutujících.

Není to poprvé, co se v regionu řeší otázka nutnosti zasněžování. Už před třemi lety spustily některé skiareály v Jizerských horách kampaň, v níž vysvětlovaly, že technický sníh je jen voda a vzduch, žádná chemie. A že voda není spotřebována, jen změněna na jiné skupenství a stoprocentně se vrací do přírody. Vlekaři tak reagovali na názory přicházející ze sousedních Krkonoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám