Hlavní obsah

Na hospodyně se v Česku stojí fronty, špinavý byt vycídí za pár stovek

Novinky, Tomáš Holý

Češi mají ve stále menší oblibě uklízení svých vlastních domů a bytů. Mytí nádobí, oken, koberců či žehlení stále častěji nechávají na profesionálních hospodyních. Po těch je mnohdy taková poptávka, že zprostředkovatelské agentury hlásí přetlak objednávek. Hospodyně totiž nepřijde příliš draho.

Foto: Profimedia.cz

Hospodyně za pár stovek kompletně vyčistí celý byt.

Článek

Novinkami oslovené agentury, které uklízení v domácnostech zajišťují, si účtují od 135 do 250 korun za hodinu. Celkový úklid trvá několik hodin.

Hospodyně by si měly umět poradit s jakýmkoliv nepořádkem. Majitel bytu může být naprosté nemehlo, dokonce nemusí mít ani vlastní vybavení na uklízení, hospodyně vše zařídí. Samozřejmě za poplatek.

"Pokud chcete vyžehlit a nemáte žehličku, tak vám ji koupíme. Nemá cenu, abyste platil za pronájem žehličky, pokud ji můžeme například za sedm stovek koupit," vysvětlila Eva Kopečná, pražské společnosti Domestica, která se uklízením zabývá. Hodinová sazba činí 135 korun bez daně.

Hospodyně mívají vlastní klíče od bytu

Podle Kopečné je o hospodyně stále větší zájem. K některým zákazníkům chodí do domu pravidelně. Mají dokonce vlastní klíče od bytu. "Hospodyně jsou prověřovány, aby jim zákazník mohl svěřit klíče," dodala Kopečná.

Milada Čechová z pražské společnosti Hospodyně dodává, že vyžadován je také například čistý trestní rejstřík. Věk paní na údržbu bytu se pohybuje v rozmezí třiceti až padesáti let. "Pokud zákazníkovi není hospodyně sympatická, nebo se mu nelíbí její styl uklízení, můžeme ji samozřejmě vyměnit za jinou," uvedla Čechová s tím, že hospodyně chodí do domů zpravidla jednou až dvakrát týdně. I ceny jsou proto paušální.

Uklízení v bytě do 50 metrů čtverečních přijde měsíčně na 1800 korun bez daně. V dvakrát tak velkém bytě pak na 2500 korun měsíčně bez daně.

Ceny se samozřejmě mohou lišit, záleží také na náročnosti zákazníka. "Uklízení může být draží v bytě, kde je hodně poliček a serepetiček, naopak levnější v supermoderních bytech, kde moc nábytku není,“ doplnila Čechová.

Za jednorázový úklid, o který bývá velký zájem buď po letních prázdninách nebo před Vánoci, se platí 250 korun za hodinu, v ceně jsou již i čistící přípravky, navíc ale člověk platí 250 korun za dopravu a parkovné.

Hospodyně za úklidem i dojíždí

Paní na úklid bývají speciálně školeny, aby si poradily s jakýmkoliv materiálem. Jak Novinkám sdělila Kateřina Habinová z brněnské firmy Lady Help, problémem není ani impregnace nejrůznějších materiálů. Hospodyně splní i speciální přání, za prací i dojíždí.

"Pracujeme kdekoliv, ale platí se i čas strávený na cestě. Vyšší střední třída nebydlí vždy v centru," dodala Habinová s tím, že firma si účtuje 230 korun za hodinu úklidu. "Klienti stojí ve frontě. Hodně dbáme na kvalitu, proto poptávka převyšuje nabídku," uzavřela.

Anketa

Využili jste už někdy služeb hospodyně?
Ano, pravidelně
7,4 %
Využívám je při velkých úklidech
3,1 %
Ne, uklízím si sám/sama
89,5 %
Celkem hlasovalo 10094 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám