Hlavní obsah

Na Hodonínsku zprovoznili nový zásobník plynu, stál skoro miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uhřice

Moravské naftové doly (MND) v Uhřicích na Hodonínsku otevřely nový podzemní zásobník plynu. Jeho stavba stála téměř miliardu korun. Zásobník má kapacitu 100 miliónů metrů krychlových a firma jej postavila za dva roky. Ve stejné lokalitě má ještě zásobník s kapacitou 180 miliónů metrů krychlových. Do zásobníků plynu investuje i konkurence, například RWE.

Foto: ČTK

Nový podzemní zásobník plynu v Uhřicích na Hodonínsku

Článek

Nový zásobník je součástí plynárenské soustavy, využívat jej budou obchodníci se zemním plynem. Systém zásobníku dokáže přejít z režimu vtláčení do režimu plného odběru za méně než šest hodin. Bude sloužit k vyrovnávání sezonních změn ve spotřebě plynu a k zajišťování bezpečnosti soustavy v případě výpadků dodávek.

„Devadesát procent kapacit zásobníku máme nasmlouvanou až do roku 2017,“ uvedl ředitel MND Gas Storage Karel Luner. Podle něj budou kapacitu zásobníku využívat společnosti SSP CZ, ČEZ nebo E.On.

Chystají se další investice

MND plánují i výstavbu obřího skladu plynu v Dambořicích na Hodonínsku. Po vyřízení všech potřebných dokumentů by se mělo začít stavět příští rok, zásobník by měl být dokončen v roce 2017.

Česká skupina MND se zaměřuje na průzkum a těžbu ropy a zemního plynu, vrtnou a servisní činnost a také na skladování a obchodování s plynem. Jejím jediným akcionářem je KKCG Oil & Gas B, kterou vlastní finanční skupina KKCG miliardáře Karla Komárka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám