Hlavní obsah

Na Enyaq nebo Teslu 3 dostanou živnostníci od státu 200 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelé i podniky budou moci už od příštího ledna až do konce září 2025 žádat o státní podporu na nákup elektromobilu nebo na stavbu dobíjecí stanice. Na osobní elektrický vůz dostanou až 200 tisíc korun, nákladní bateriový elektromobil nebo vodíkové auto bude podpořeno částkou do 300 tisíc. S podporou nákupu elektroaut soukromým osobám stát na rozdíl od některých jiných zemí nepočítá.

Foto: Škoda

Výroba Škody Enyaq Coupé

Článek

Záruku za úvěr a finanční příspěvek poskytne Národní rozvojová banka, u osobního auta to bude záruka na vozidlo od 300 tisíc korun do 1,5 milionu až do výše 70 procent jistiny zaručovaného úvěru. Bude tak platit třeba na Škodu Enyaq, která se prodává od 1 239 900 Kč nebo Teslu 3, ta stojí 1 053 990 Kč.

Podporu dostane žadatel v podobě příspěvku od rozvojové banky, celkem je na ni podle Davida Hluštíka z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu vyhrazeno 1,95 miliardy korun. Stát podpoří prodej nejméně čtyř tisíce elektrických aut.

Díky bankovní záruce za úvěr a finančnímu příspěvku dosáhnou na pořízení vozu i ti, kteří by si to jinak nemohli sami dovolit
David Hluštík, ministerstvo průmyslu a obchodu

„Díky bankovní záruce za komerční úvěr a finančnímu příspěvku dosáhnou na pořízení elektromobilu i podnikatelé, kteří by si jeho pořízení nemohli sami dovolit,“ řekl Právu Hluštík. Nejedná se tedy o dotaci. „V případě dotací by se jednalo o příliš plošné opatření bez většího efektu,“ dodal Hluštík.

Dotace na e-auta: experti mají výhrady

Ekonomika

Výzva, která upřesní konečné podmínky, bude vypsána pravděpodobně už tento pátek. „Celková podpora na vozidlo a dobíjecí stanici nesmí přesáhnout míru veřejné podpory 200 tisíc eur pro jeden podnik v tříletém období,“ uvedl.

U pořízení dobíjecí stanice se střídavým proudem budou moci žadatelé získat až 50 tisíc korun, stanice s jednosměrným proudem s výkonem do 40 kW potom 100 tisíc a stanice nad tento výkon až 150 tisíc.

Dobíječka není pro komerční účely

Podpořené dobíjecí stanice ale bude možné využít pouze pro dobíjení aut majitele. „Nabíječka musí sloužit pouze pro účely nabíjení dotovaného vozidla. Pokud by byla dobíjecí stanice veřejná, tak by se taková podpora musela samostatně notifikovat u Evropské komise s nejistým výsledkem,“ doplnil Hluštík.

Anketa

Souhlasíte se státní podporou pro podnikatele na nákup elektromobilů?
Ano
11,2 %
Ne
88,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13141 čtenářů.

To samé platí i pro ty, kdo na dobíječku čerpají dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám. „V závazných pokynech Nové zelené úsporám pro žadatele je uvedeno, že podporovaná dobíjecí stanice nesmí být komerčně provozována. Taková stanice slouží k využití žadateli a jeho blízkým. To znamená, že když přijede návštěva, kamarád nebo soused, tak si může elektromobil nabít,“ řekla Právu tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Program Nová zelená úsporám se podle jejích slov zaměřuje na úspory energií v rodinných a bytových domech a podpora sítě dobíjecích stanic není primárním cílem tohoto programu. Je to pouze doplněk k pořízení vozidla nebo renovaci budov.

„Dotace činí 35 tisíc korun za jeden instalovaný dobíjecí bod a podpořit je možné nanejvýš takový počet dobíjecích bodů, kolik je bytových jednotek v domě. Navíc v praxi jsou tyto body obvykle umístěné v garážích nebo jiných, veřejně nepřístupných místech,“ doplnila.

Prodej elektromobilů v USA bude rekordní, poprvé překoná milion vozů

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám