Hlavní obsah

Na energetickém trhu USA proběhla jedna z největších akvizic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Americké fondy Kohlberg Kravis Roberts a Texas Pacific koupily za 44 miliard dolarů, což je asi 949 miliard korun, americkou elektrárenskou společnost TXU. Jde o největší akvizici svého druhu a o jednu z největších akvizic v historii vůbec.

Foto: Alex Švamberk, Novinky
Článek

Informovala o tom agentura Bloomberg. TXU je největší elektrárenskou společností v Texasu a patří k největším firmám svého druhu v USA. Podle USA Today je transakce tak velká, že zřejmě neprojde ani regulačními úřady. TXU působí na neregulovaném trhu a ceny si určuje libovolně.

Informace o obchodě se objevily koncem minulého týdne. Fondy za jednu akcii TXU nabízejí 69 až 70 dolarů, což by znamenalo prémii 15 až 17 procent proti páteční ceně na burze. Fondy tak zaplatí přes 32 miliard dolarů, převezmou ale i dluhy TXU.

Zatím poslední rekordní akvizice, ve které se angažovaly fondy soukromého kapitálu, je z roku 1988. Rekord drží rovněž Kohlberg Kravis Roberts & Co, která za 25,1 miliardy dolarů převzala firmu RJR Nabisco.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám