Hlavní obsah

My škrtat nebudeme, hájil evropský rozpočet Barroso

Štrasburk

Evropská komise (EK) se drží svého původního návrhu rozpočtu Evropské unie (EU) na léta 2014 až 2020. Je ale s to jednat o určitém kompromisu, pokud by posílil Evropu. V projevu před členy Evropského parlamentu (EP) to řekl předseda EK José Manuel Barroso.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Barroso varoval před škrty a upozornil, že by mohly v dlouhodobém horizontu ohrozit konkurenceschopnost EU. Uvedl, že víceletý finanční rámec, jak se dlouhodobému rozpočtu říká, není „rozpočet pro Brusel“, ale umožňuje například financování programů na infrastrukturu, které by na úrovni jednotlivých zemí nebyly možné.

Předseda EK ve Štrasburku vystoupil den před mimořádným summitem EU, na kterém se budou hlavy států a vlád sedmadvacítky snažit dohodnout na podobě příspěvků do společného unijního rozpočtu na další sedmileté období. Dá se očekávat, že jednání budou letos mimořádně složitá.

EK navrhla dlouhodobý rozpočet EU o objemu lehce přes bilión eur a prezident EU Herman Van Rompuy minulý týden předložil návrh o skoro 80 miliard nižší. EP, především jeho socialističtí a levicoví poslanci, se staví na stranu komise a s krácením dlouhodobého rozpočtu nesouhlasí.

Proti zvyšování výdajů se staví evropští konzervativci. Jejich předseda Martin Callanan z Británie dnes řekl, že EU nechybí peníze, jen ty, co má, utrácí „velmi, velmi špatně“.

Reklama

Výběr článků

Načítám