Hlavní obsah

Musk, Zuckerberg i ruští oligarchové zbohatli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina nejbohatších lidí světa, včetně některých ruských oligarchů, v roce 2023 ještě více zbohatla. Z 50 nejbohatších rozmnožilo svůj majetek 38 lidí a z horní pětistovky pak 385 lidí. V jednom případě dokonce sedminásobně, upozornil britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Mark Zuckerberg a Elon Musk

Článek

Vedle nejbohatšího muže světa Elona Muska, kterému patří Tesla i síť X, nebo zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, zbohatli i přední ruští oligarchové, navzdory protiruským sankcím. List vychází z žebříčku pěti set nejbohatších lidí světa agentury Bloomberg.

Svérázný americký miliardář Elon Musk je v čele s majetkem 235 miliard dolarů (5,2 bilionu korun). Ačkoli hodnota provozovatele sociální sítě X, dříve Twitteru, od jeho nákupu v loňském roce klesla, akcie Tesly letos posílily na víc než dvojnásobek. Díky tomu Musk zbohatl o téměř 100 miliard dolarů, což je více než roční HDP Angoly, upozornil deník. Mimochodem, HDP Česka je zhruba 335 miliard dolarů (přibližně 7,5 bilionu korun).

Ruští oligarchové pod sankcemi skrytě přesouvali miliardy přes Kypr

Evropa

V procentuálním vyjádření si letos výrazněji polepšil jeho rival v oblasti sociálních sítí a majitel společnosti Meta Mark Zuckerberg. Majetek šestého nejbohatšího člověka na světě vyrostl o 184 procent na 128 miliard dolarů. To hlavně díky tomu, že se letos akcie Mety provozující Facebook, Instagram a WhatsApp zotavily z výrazných ztrát roku 2022. Meta letos spustila síť Threads, kterou se snaží konkurovat krátkým vzkazům sítě X. Na oběma protagonisty (zřejmě v nadsázce) slibovaný vzájemný souboj v kleci nakonec nedošlo.

Skokanem roku je Prajogo Pangestu z Indonésie, který v podnikání vsadil na geotermální energii. Díky tomu se jeho bohatství znásobilo sedmkrát na 32 miliard dolarů, což ho katapultovalo mezi padesátku nejbohatších.

Vydělala i Kellnerová

Špičce žebříčku dominují Američané. V první desítce je Francouz Bernard Arnault, majitel konglomerátu luxusních značek LVMH. Polepšil si o 17 miliard dolarů na 179 mld. USD.

Z Francie pochází i nejbohatší žena světa, podnikatelka a dědička kosmetické firmy L’Oréal Françoise Bettencourt Meyersová, která je na 12. místě.

Na druhou stranu největším poraženým je donedávna nejbohatší muž Asie, Ind Gautám Adání, nyní na 15. místě. Poté co byl průmyslník obviněn z podvodů, klesl jeho majetek letos o 36 miliard na 84 mld. dolarů.

Nejbohatším Číňanem je dvacátý Čung Šan-šan s majetkem 67 miliard dolarů. Nápojovou firmu vybudoval zpočátku na balené vodě, poté přidal i farmaceutický byznys. Jeho bohatství letos mírně kleslo – o několik set milionů dolarů.

Řada Rusů, na které byly uvaleny mezinárodní sankce, loni zbohatla. Například těžařský magnát Vladimir Potanin a momentálně nejbohatší Rus (48. místo) si polepšil o dvě miliardy dolarů na 31 miliard. Ališer Usmanov, který podniká v těžbě kovů i telekomunikacích, přidal také skoro dvě miliardy na 20,3 miliardy dolarů a průmyslník Alexej Mordašov zbohatl o 1,3 miliardy na 20 miliard dolarů. Finanční sankce ale znamenaly zmrazení části jejich majetků. Příkladem je Mordašovův podíl v německé cestovní kanceláři Tui. Její akcie nemůže prodat ani si vybírat dividendy.

Nejbohatší Česka Renáta Kellnerová je v žebříčku na 171. místě s 11,8 miliardy dolarů, letos majitelka PPF zbohatla o 53 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). V žebříčku pěti set nejbohatších lidí světa podle metodiky Bloombergu figurují z Česka už jen Karel Komárek a Daniel Křetínský.

Babiš si za rok polepšil o 62 miliard

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám