Hlavní obsah

Mráz způsobil na ovoci škody za desítky milionů, v noci padaly rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mrazy, které Česko zasáhly v noci na úterý, způsobily ovocnářům podle prvních odhadů škody za desítky milionů korun. Mráz nejvíc poškodil hrušně a třešně. V noci padaly teplotní rekordy, v Krušných horách naměřili -9,2 stupně.

Foto: DPA/Julian Stratenschulte, ČTK

Jabloň poničená mrazem v roce 2017, kdy byly škody rekordní. Letošní pozdní úder mrazů by takový dopad mít neměl.

Článek

Na některých místech mrazy poškodily i jabloně, které jsou hlavním ovocným druhem v ČR. Přesnější poškození sadů mrazy by mělo být známé za několik týdnů, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Letošní škody z mrazů však podle něj nedosáhnou rozsahu obrovské mrazové škody z roku 2017. Tehdy dubnové a květnové mrazy poškodily asi 40 procent ploch sadů v Česku a ztráty na produkci dosáhly půl miliardy korun. Sklizeň se tehdy propadla na hluboce podprůměrných 119 310 tun a byla druhou nejnižší sklizní od roku 1990 na území Česka.

Padaly rekordy

Noc na úterý byla na mnoha místech v Česku mrazivá. Nejnižší teplotu, minus 9,2 stupně Celsia, naměřili meteorologové na stanici Jelení v Krušných horách. Rekord pro 7. květen padl zhruba na pětině stanic, které měří alespoň 30 let, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém informačním webu. Velmi chladná má být i noc na středu.

Celorepublikový průměr minimálních teplot ve dvou metrech nad zemí byl v noci minus 0,3 stupně Celsia. Přitom dlouhodobý průměr na začátku května je kolem šesti stupňů, upozornila meteoroložka Michaela Valachová.

Nezvykle nízké teploty ale nepostihly celou Českou republiku. V Moravskoslezském kraji byl průměr nejnižších teplot 2,2 stupně nad bodem mrazu. Naopak na Vysočině se noční minima pohybovala nejčastěji kolem minus 1,8 stupně Celsia.

Rekordně nízkou teplotu pro 7. květen zaznamenalo 33 ze 150 stanic, které měří alespoň tři dekády. Tabulky přepisovali například v Deštném v Orlických horách, kde rtuť teploměru klesla až na minus 4,4 stupně Celsia. Padlo tak dosavadní minimum z roku 1979, které mělo hodnotu minus 2,7 stupně. Nový rekord naměřily také stanice Karlovy Vary, Olšová Vrata (minus 3,9 stupně), Konstantinovy Lázně (minus 3,5 stupně) či Žatec (minus 3,1 stupně).

Do velmi chladného rána by se podle meteorologů mělo Česko probudit i ve středu. V dalších dnech už by díky velké oblačnosti mrznout nemělo, ale další příval studeného vzduchu nás pravděpodobně čeká na přelomu tohoto a příštího týdne, uvedl ČHMÚ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám