Hlavní obsah

Motorola se konečně dostala do černých čísel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Americká elektrotechnická společnost Motorola vytvořila v prvním čtvrtletí čistý zisk 169 milionů dolarů. Firma tak drží příznivé hospodaření, i když byla v minulosti dlouho ztrátová. V prvním čtvrtletí loni ztráta firmy činila 449 milionů dolarů.

Foto: Linda Kroupová

Senátoři na kolech

Článek

Motorola však varovala, že plánovaný zisk za celý letošní rok může být nižší, než původně předpokládala. Nižší bude zřejmě zisk také za druhé čtvrtletí, akcie firmy však po zveřejnění výsledků zpevnily. Podle analytiků je to možná tím, že investoři očekávali nejhorší, tedy návrat ke ztrátě.

Zisk na jednu akcii činil sedm centů proti ztrátě 20 centů na akcii ve stejném období loni. Zisk za první čtvrtletí je už třetí v řadě, předtím měla Motorola šest ztrátových čtvrtletí. Pokud by se nebraly v úvahu jednorázové položky, měla by firma zisk asi 21 milionů dolarů, podotýká agentura Reuters.

Čtvrtletní tržby ale klesly na 6,04 miliardy z předchozích 6,18 miliardy dolarů, analytici v průměru počítali s tržbami 6,06 miliardy USD. Na celý letošní rok Motorola předpovídá zisk od 35 do 40 centů na akcii, u tržeb počítá s částkou 27,5 miliardy až 28 miliard dolarů.

Motorola je druhým největším výrobcem mobilních telefonů a jiných bezdrátových telekomunikačních zařízení. První místo patří finské společnosti Nokia, třetí je korejská společnost Samsung Electronics. Motorola má silné zastoupení na čínském trhu a proti Nokii se jí více daří i na domácím americkém trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám