Hlavní obsah

Soud poslal Triload Invest do konkurzu, neschopnost splácet oznámila skupina EMTC

– Praha

Městský soud v Praze poslal začátkem týdne dluhopisového emitenta Triload Invest do konkurzu. Dluhopisoví věřitelé tak s největší pravděpodobností přijdou o desítky milionů korun. Ve středu o tom informoval server Rizikovedluhopisy.cz. Před několika málo dny oznámila neschopnost splácet také skupina EMTC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do insolvenčního řízení s Triload Invest je aktuálně přihlášeno 87 věřitelů, kteří nárokují více něž 50milionovou částku. To však nemusí být konečné číslo. Věřitelé, kteří dosud své pohledávky nepřihlásili, mají ještě dva měsíce situaci napravit. Lhůta běží od vydání rozhodnutí o úpadku.

Městský soud v Praze zároveň nařídil přezkumné jednání k posouzení přihlášených pohledávek, které stanovil na 21. listopadu. Bezprostředně potom se bude konat schůze věřitelů, jejímž předmětem je mj. i předložení zprávy o dosavadní hospodářské situaci dlužníka, která bude zásadní pro vypořádání všech věřitelů.

"Triload Invest vznikla v roce 2013 a od té doby uveřejnila pouze jednu účetní závěrku za tentýž rok. Za šest let existence společnosti neměl nikdo snahu situaci řešit už v samém prvopočátku, kdy její jednatel zanedbal zákonnou povinnost a účetní výkazy nezveřejnil. Absence efektivní páky na nepoctivé podnikatele fakticky přiživuje šedou ekonomiku. Kauza skupiny Triload je jen špičkou ledovce," uvedla Eliška Skřivanová ze serveru Rizikovedluhopisy.cz, který dlouhodobě upozorňuje na rizikové emitenty.

Skupina Triload, do které spadají také firmy Triload Invest Alfa, Triload Invest Beta, Triload Invest Gama, Triload Invest Delta, Triload Hotel Lučany a další, z nichž některé rovněž samostatně emitovaly dluhopisy bez zajištění a s příslibem až 12procentního úročení, přestala vyplácet zhruba v polovině loňského roku. Koncem ledna 2019 byl na Triload Invest podán insolvenční návrh.

Neschopnost splácet oznámila skupina EMTC

Měsíc srpen je pro investory do těchto cenných papírů kritický. Před několika málo dny totiž oznámila neschopnost splácet také skupina EMTC. Ta prostřednictvím jednatele Tomáše Bárty oznámila neschopnost dál vyplácet jistiny dluhopisů a jejich úroky. Jako důvod uvedla v pozvánce na setkání vlastníků dluhopisů současnou situaci společnosti.

Celková hodnota vydaných a nesplacených dluhopisů EMTC činí podle aktuálního dluhopisového prospektu 680,7 milionu Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám