Hlavní obsah

Moneta loni zvýšila zisk o více než 30 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moneta Money Bank loni zvýšila čistý zisk meziročně o 30,2 procenta na 5,19 miliardy korun. Výsledek je lepší než výhled, pomohly k tomu vyšší úrokové sazby, příznivé náklady na riziko a nižší provozní náklady, než se očekávalo. Banka to v pátek oznámila v tiskové zprávě. Provozní výnosy se zvýšily o 8,5 procenta na 12,12 miliardy Kč. Vysoký zisk vykázala také Fio banka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pobočka Moneta Bank v Praze.

Článek

„Výsledek překonal výhled na čistý zisk za rok 2022 zveřejněný v únoru 2022 o téměř 18 procent,“ uvedla Moneta k čistému zisku. Provozní zisk banka loni zvýšila o 15,8 procenta na 6,52 miliardy korun. Vedení oznámilo, že navrhne výplatu dividendy za rok 2022 ve výši osm korun na akcii.

V letošním roce Moneta plánuje podle svého výhledu čistý zisk nejméně 4,3 miliardy korun a provozní výnosy nejméně 12 miliard korun. Vláda v souvislosti s energetickou krizí a růstem cen elektřiny a plynu rozhodla o tom, že na největší banky uvalí daň z mimořádných zisků, takzvanou windfall tax. Monety se tato daň týká.

Zatímco provozní výnosy Monety se loni zvýšily o 8,5 procenta, provozní náklady vzrostly o procento na 5,59 miliardy korun. Banka mimo jiné snížila náklady na zaměstnance o 1,3 procenta. Náklady na riziko ve výši 90 milionů korun v loňském roce klesly o 87,1 procenta. Návratnost hmotného kapitálu se loni zlepšila na 18,7 procenta z 15,2 procenta o rok dřív.

Raiffeisenbank loni zvýšila čistý zisk o 61 procent

Ekonomika

„Úvěrové portfolio skupiny Moneta se meziročně zvýšilo o 5,6 procenta a dosáhlo 270,1 miliardy korun, zatímco celková nová produkce úvěrů poklesla o 28,4 procenta na 61,7 miliardy korun,“ uvedla banka. Zdroje financování a vklady meziročně vzrostly o 14,5 procenta na 346 miliard Kč.

Moneta Money Bank, dříve GE Money Bank, měla ke konci loňska 1,5 milionu klientů a 2699 zaměstnanců. Celková klientská základna podle banky meziročně vzrostla o 5,4 procenta, zaměstnanců ubylo téměř o desetinu.

Rekordní zisk Fio banky

V loňském roce se dařilo také Fio bance, která utržila rekordní čistý zisk. Ten oproti roku 2021 téměř zdvojnásobila na 4,3 miliardy Kč. Důvodem byl hlavně růst úrokových sazeb a nižší náklady na riziko, uvedla banka v páteční tiskové zprávě.

V roce 2022 si účet ve Fio bance otevřelo přes 100 000 nových klientů, nejvíce od roku 2017. Objem vkladů dosáhl 212,2 miliardy Kč, což bylo o 4,2 procenta více než v předchozím roce.

Fio banka vznikla v roce 2010 udělením bankovní licence brokerské společnosti a následnou integrací družstevní záložny. Součástí skupiny Fio, kterou vlastní čeští podnikatelé Romuald Kopún a Petr Marsa, je RM-Systém.

PPF zrušila spojení Air Bank s Monetou

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám