Hlavní obsah

PPF zrušila spojení Air Bank s Monetou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina PPF oznámila, že nakonec neuzavře dohodu o spojení bankovní části PPF, kam patří především Air Bank, s Moneta Money Bank, jak se obě strany dohodly loni v květnu. Zdůvodnila to novými skutečnostmi, které mění dohodnuté parametry obchodu. Jsou jimi například nestabilní situace ve světě i nový požadavek ČNB na vyšší kapitálové rezervy bank.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pobočka Moneta Bank v Praze.

Článek

Od 1. července má sazba proticyklické kapitálové rezervy bank růst postupně z nynějších 0,5 procenta až na 2,5 procenta na jaře roku 2023.

„Zvýšení proticyklické kapitálové rezervy by tedy zásadně snížilo plánovanou dividendovou kapacitu spojené banky, a tímto negativně ovlivnilo atraktivitu plánované akvizice pro všechny akcionáře MMB,“ oznámila PPF v pondělí.

PPF v dalších důvodech zmínila i zhoršenou makroekonomickou a geopolitickou situaci, včetně důsledků války na Ukrajině.

„(To) neúměrně zvyšuje ekonomická rizika související s výkonností aktiv nového uskupení. Současná ekonomická situace a složitá predikovatelnost dalšího vývoje snižuje růstový potenciál spojené banky,“ uvedla společnost.

Moneta se spojí s bankovní částí PPF, bude třetí největší bankou v ČR

Ekonomika

Spojením obou bank měla vzniknout třetí největší banka v Česku. Akvizicí měla Moneta od skupiny PPF získat sto procent akcií skupiny Air Bank za 25,90 miliardy korun. Z 80 procent měla být transakce financována z peněz, které chtěla Moneta získat od svých nynějších akcionářů za úpis nově vydaných akcií za zhruba 21 miliard korun. Zbylé peníze měly jít z kapitálu banky.

PPF stále zůstává největším akcionářem Monety s podílem 29,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám