Hlavní obsah

My vám to zaplatíme. MOL a Slovnaft nabízejí řešení pro obnovení dodávek ropy

Slovenská ropná rafinerie Slovnaft i slovenský přepravce ropy Transpetrol potvrdili, že se tranzit dodávek ropy přes jižní větev ropovodu Družba, která vede i do České republiky, zastavil. Maďarská skupina MOL, která rafinerii Slovnaft vlastní, však Ukrajině a Rusku společně se Slovnaftem navrhla řešení pro obnovení dodávek: tranzitní poplatky samy zaplatí.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ropovod Družba mezi Maďarskem a Ruskem

Článek

Transpetrol a slovenské ministerstvo hospodářství potvrdily, že tranzit ruské ropy přes ropovod Družba byl na území Slovenska pozastaven.

„Ruské společnosti Transněfť byla bankou vrácena platba za přepravu ropy ukrajinským územím. Z uvedeného důvodu ukrajinská společnost Ukrtransnafta pozastavila přepravu ropy ropovodem Družba,“ potvrdila zastavení dodávek ředitelka kanceláře šéfa Transpetrolu Linda Vaškovičová.

Výrobní proces v rafinerii Slovnaft ale zatím pokračuje bez přerušení, uvedl její mluvčí Anton Molnár s tím, že ke zpracování se využívají všechny dostupné rezervy v systému.

„Společnost Slovnaft, stejně jako společnost MOL iniciovala diskuzi s ukrajinskou a ruskou stranou o možnosti zaplacení tranzitního poplatku ze strany MOL, respektive Slovnaftu, který by umožnil obnovení dodávek ropy. Slovnaft očekává odpověď na daný návrh. V případě pozitivního přístupu z obou stran by dodávky mohly být obnoveny do několika dní,“ citovala Molnára Tisková agentura Slovenské republiky.

Dohoda zatím není

„Dohoda se zatím nezrodila,“ oznámila MOL. Společnost zdůraznila, že má rezervy ropy na několik týdnů. Maďarský analytik Gellért Gaál k nastalé situaci řekl, že MOL pracuje od začátku srpna na 50 procent kvůli odstávce rafinerie ve městě Százhalombatta.

„MOL dokáže získat ropu také přes ropovod Adria,“ připomněl Gaál.

To, že ropa ropovodem Družba do České republiky neteče, potvrdila i firma Mero. Dodávky by se podle ní měly obnovit do několika dní, aktivace zásob ze Správy státních hmotných rezerv není nutná.

Spor o peníze zastavil ropovod Družba, který vede i do Česka

Ekonomika

Ukrajina přerušila dodávky ropy přes jižní větev Družby 4. srpna, protože od ruského exportéra Transněfť neobdržela poplatky za tranzit. Ruská společnost tvrdí, že zaplatit kvůli sankcím Evropské unie nemůže.

To potvrdila ruská Gazprombank, která měla platbu zpracovat. Uvedla, že platba byla zamítnuta a peníze poslány zpět na účet Transněfti kvůli sedmému balíčku sankcí, který Evropská unie na Rusko uvalila.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky.

Moskva je ve vývozu ropy čím dál více závislá na Indii a Číně

Ekonomika

Rusko běžně dodává přes jižní větev Družby asi čtvrt milionu barelů ropy denně, uvedla agentura Reuters. Hlavními odběrateli ropy přes tuto trasu jsou právě maďarská MOL a polský PKN Orlen.

Evropská unie se dohodla, že od 5. prosince přestane dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Z embarga bude dočasně vyňata přeprava ropy právě ropovodem Družba.

Reklama

Výběr článků

Načítám