Hlavní obsah

Modrá pyramida si účtovala moc od odcházejících klientů, dostala pokutu 5 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) udělila pokutu pět milionů korun spořitelně Modrá pyramida. Důvodem je nesnížení celkových nákladů spotřebitelských úvěrů o výši úroku a dalších nákladů u 740 klientů, kteří požádali o předčasné splacení úvěru. Spořitelna tímto porušila zákon o spotřebitelském úvěru. Vyplývá to ze zveřejněného rozhodnutí centrální banky.

Foto: archiv Pravo, Právo

Stavební spořitelna Modrá pyramida

Článek

Stavební spořitelna se měla proti zákonu provinit v období od 8. března 2019 do 28. dubna 2020, stojí v rozhodnutí ČNB.

Od spotřebitelů v té době získala zhruba 4,6 milionu korun jako náhradu nákladů za provize vyplacené zprostředkovatelům za zprostředkování spotřebitelského úvěru a 3,06 milionu korun jako náhradu nákladů za úroky vyplacené vkladatelům.

Na zaplacení pokuty má Modrá pyramida 30 dní od nabytí právní moci tohoto rozhodnutí z 28. ledna.

„ČNB pokutovala Modrou pyramidu pokutou pět milionů za porušení paragrafu 117 odstavce 1, zákona o spotřebitelském úvěru, kterého se dopustila tím, že nesnížila celkové náklady spotřebitelských úvěrů o výši úroku a dalších nákladů, které by byli spotřebitelé povinni platit v případě, kdy by nedošlo k předčasnému splacení spotřebitelských úvěrů," řekla mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Lidé si loni na hypotékách půjčili rekordních 541 miliard

Ekonomika

V dokumentu ČNB upozorňuje, že zákon nikde nestanoví žádný nárok účastníka řízení na kompenzaci jeho zisku v souvislosti s předčasným splacením nebo náhradu finanční ztráty a nikde nestanoví, že má účastník řízení nárok na náhradu nákladů, které obecně vznikají v souvislosti s jeho podnikatelskou činností.

Modrá pyramida rozhodnutí respektuje

„Jsme přesvědčeni o tom, že náš přístup má oporu v důvodové zprávě k zákonu a máme pro něj i dostatek právních a ekonomických argumentů i odborných expertních stanovisek. Víme, že ČNB zastává dlouhodobě odlišný názor, a máme za to, že tuto otázku může závazně vyřešit pouze nezávislý soud. I přesto však plně respektujeme rozhodnutí ČNB jako bankovního regulačního orgánu a budeme se jím do budoucna řídit, pokud příslušný soud nerozhodne jinak," uvedl mluvčí Komerční banky a Modré pyramidy Pavel Zúbek.

Dodal, že banka zároveň plně podporuje legislativní návrh, který má přesně vymezit pojem účelně vynaložených nákladů a který zcela konkrétním způsobem doplní sporný právní rámec.

Stavební spořitelna Modrá pyramida patří do skupiny Komerční banky. V posledních letech se zaměřuje nejen na stavební spoření, ale i na finanční poradenství a nabízí bankovní a pojišťovací produkty.

Reklama

Výběr článků

Načítám