Hlavní obsah

MND oznámila zlevnění energií. Zálohy ale zákazníkům letos zůstanou stejné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým ceníky energií pro stávající zákazníky v úterý přišel další dodavatel. MND Energie svým klientům nabízí plyn výrazně pod vládou stanoveným stropem, má to ovšem háček – nabídka je platná až od příštího roku. Ceny pro letošní rok sice firma rovněž snížila, stále jsou ale nad vládním stropem, takže pro zákazníky se nic nemění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stávající zákazníci MND mají nově možnost sjednat si stabilní cenu dodávek plynu na budoucí období, a to od 1. ledna 2024 do 31. března 2025. V takovém případě je bude jedna megawatthodina (MWh) stát 2480 Kč s DPH, což je podstatně méně, než je vládní strop, který činí 3 025 Kč s DPH.

MND automaticky upravily stávajícím zákazníkům i ceny už s platností od 1. dubna letošního roku. U plynu na dobu neurčitou klient nově zaplatí 3 448 Kč za MWh. To je stále nad úrovní vládního cenového stropu.

Součástí nabídky je automatická šestiprocentní sleva za věrnost. Nicméně v případě, že odběr plynu zákazník u dodavatele ukončí dříve než za dva roky, bude mu sleva zpětně doúčtována.

E.ON zlevní milionu zákazníků plyn i elektřinu pod úroveň vládního stropu

Ekonomika

U elektřiny, taktéž se smlouvou na dobu neurčitou, je nová cena s platností od 1. dubna 7 127 Kč za MWh, což je poměrně vysoko nad úrovní vládního stropu, který u elektřiny činí 6 050 Kč za MWh.

Méně bude platit jen stát

MND tak sice svým zákazníkům rozeslala e-mail s tím, že dodávky energií zlevňuje, v praxi se ale pro tento rok nic nemění a odběratelé budou stále platit stejnou cenu jako doposud.

„Protože budou nové ceníkové ceny i po snížení pořád ještě vyšší než platný vládní strop, tak nadále budete hradit cenu zastropovanou, tj. 3 025 Kč/MWh vč. DPH. Z tohoto důvodu i zálohy zůstávají beze změny,“ stojí v e-mailu, který MND svým zákazníkům v úterý rozeslala, a který má redakce k dispozici.

Zlevnění tak pocítí maximálně stát, který bude obchodníkovi doplácet nižší částku nad rámec stropu.

V oznámení společnost dále ujišťuje, že v případě příznivých cen na velkoobchodním trhu bude energie dál zlevňovat. „Věříme, že současnou úpravu ceníků oceníte jako důkaz, že vývoj tržních cen pečlivě hlídáme a průběžně zohledňujeme tak, abyste u nás dlouhodobě odebírali za co nejvýhodnějších podmínek,“ uvedl dodavatel.

Podle dat Operátora trhu měly MND Energie k prosinci 2022 přibližně 116 tisíc odběratelů plynu a 136 tisíc odběratelů elektřiny. Společnost je součástí skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka.

V posledních týdnech snížilo ceny plynu i elektřiny několik dodavatelů. Na rozdíl od MND nabízí stávajícím zákazníkům energie pod stropem například Innogy nebo E.ON. Největší tuzemský dodavatel elektřiny ČEZ také avizoval, že ceníky upraví, zatím se ale tak nestalo. Na nové ceny čekají také zákazníci Pražské plynárenské.

Stávajícím zákazníkům zlevní plyn také Innogy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám