Hlavní obsah

Ministerstvo zemědělství svolává jednání kvůli kontroverznímu jedu na hraboše

Ministerstvo zemědělství svolalo kvůli likvidaci hrabošů na pátek jednání s odborníky. Odpor veřejnosti, politiků i ministerstva životního prostředí v posledních dnech vyvolalo rozhodnutí povolit zemědělcům hubit tyto hlodavce plošně jedem Stutox II. Podle oborníků může být nebezpečný i ostatním zvířatům, například ohroženým druhům sov a čápů, ale i psům a kočkám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)

Článek

Ministerstvo zemědělství chce zhodnotit, zda zachovat možnost plošné aplikace jedu proti nim.

Žádný zemědělec podle úřadu zatím plošné použití jedu nevyužil. Musel by ho nahlásit tři dny před aplikací, což se nestalo, uvedl úřad ve čtvrtek v tiskové zprávě.

„Inicioval jsem okamžitě jednání odborníků, kteří posoudí, jak nejlépe dál postupovat při eliminaci přemnoženého hraboše. V některých lokalitách ve Zlínském, Jihomoravském a Olomouckém kraji je situace neúnosná,” nechal se slyšet ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

S rozhodnutím povolit plošnou aplikaci jedu nesouhlasí ministerstvo životního prostředí, podle nějž jde o protizákonný krok. Proto dalo podnět na Českou inspekci životního prostředí, která by měla případné porušení zákona prošetřit.

„Plošnou aplikaci tohoto toxického jedu na zemědělskou půdu považujeme za extrémně rizikovou pro životní prostředí. V důsledku aplikace rodenticidu může vedle otrav ptáků docházet k přímým otravám řady dalších živočichů zemědělské krajiny, jako jsou zajíci polní, srnčí zvěř, bažanti nebo koroptve,“ uvedl Jan Šíma, ředitel odboru druhové ochrany na ministerstvu životního prostředí.

Ministerstvo zemědělství požádalo ministerstvo životního prostředí o stanovisko k plošné aplikaci jedu Stutox II, ale nečekalo na odpověď a ústav povolení vydalo bez konzultace s resortem, řekla již dříve mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám