Hlavní obsah

Ministerstvo už bere elektronické dálniční kupóny jako hotovou věc

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řidiči si už v příštím roce nebudou lepit na přední sklo svých automobilů dálniční známky, ale připevňovat elektronické kupóny. Novinku sice ještě musí schválit vláda a parlament, ministerstvo dopravy (MD) ale tvrdí, že to určitě projde a termín stihne.

Článek

Na zavedení elektronických kupónů, což jsou malé krabičky o rozměrech 3 krát 5 centimetrů, panuje politická shoda. "Hovoří se o tom jako o hotové věci,“ potvrdil Právu tiskový mluvčí MD Karel Hanzelka.

Jak mluvčí informoval, příslušnou novelu silničního zákona předloží ministr dopravy Aleš Řebíček v příštím týdnu k posouzení poradě ekonomických ministrů a poté vládě. V září pak bude novelu schvalovat parlament.

S nabídkou elektronických kupónů místo dálničních známek přišla již v roce 2005 společnost Kapsch ve výběrovém řízení na generálního dodavatele mýtného pro ČR. Řebíček se letos rozhodl tento nápad začít realizovat. Elektronické kupóny přitom ještě nezavedla žádná evropská země a Česko tedy bude mít primát.

Kontrolu obstarají mýtné brány

Řebíček si od elektronických kupónů slibuje mnohem snadnější kontrolu placení dálničních poplatků. Dnes totiž mohou policisté zjistit, zda má auto na skle platnou známku, pouze při silniční kontrole. Po zavedení elektronických kupónů to za ně obstarají mýtné brány. Při průjezdu vozidla branou se ihned odhalí, jestli má auto platný kupón, či ne.

"Policii se sníží náklady na kontrolu. Zlepší se také výběr dálničních poplatků a zabrání padělání, k němuž u dálničních známek nezřídka dochází,“ shodují se odborníci.

Papírové roční dálniční známky mají čtrnáctiměsíční platnost a s těmi letošními lze jezdit až do konce ledna příštího roku. "Elektronické kupóny proto nepůjde zavést hned od ledna 2009, ale až od 1. února,“ vysvětluje Hanzelka.

Řidiči zřejmě po přechodu na elektronické kupóny nebudou za používání dálnic platit víc než dosud za dálniční známky. "Naposledy se dálniční známky pro osobní auta zdražovaly loni z 900 na 1000 korun a nemám žádné informace, že by se pro rok 2009 měla cena změnit,“ ujistil už dříve Hanzelka.

Bude potřeba nejméně tří miliónů krabiček

Elektronické kupóny bude státu dodávat Kapsch. Týdně je jich schopen vyrobit zhruba 400 tisíc. Už letos na podzim tak bude k dispozici celé potřebné množství, které se odhaduje na tři milióny kusů.

Výrobní cena této krabičky se pohybuje kolem 500 korun. "Přesto řidiči zřejmě dostanou elektronické kupóny s roční platností bezplatně. Za ty s měsíční či desetidenní platností však asi budou muset skládat kauci 400 korun, kterou po vrácení krabičky dostanou zpět,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj.

Krabička se bude upevňovat za přední sklo automobilu v místech, kam se dnes lepí dálniční známka. Kupóny si řidiči budou moci dobíjet jako mobilní telefony. Na rozdíl od dálničních známek navíc budou anonymní a přenosné. To znamená, že pokud je třeba v rodině více aut, budou moci lidé krabičku podle potřeby přenášet z jednoho vozidla do druhého.

Na otázku, kde budou distribuční místa, odpověděl generální ředitel Kapsche Karel Feix: "Pro elektronické kupóny si budou lidé chodit na stejná místa, kde si dnes kupují papírové dálniční známky. K dostání tedy budou na poštách, i ve vybraných čerpacích stanicích.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám