Hlavní obsah

Ministerstvo souhlasí s těžbou lithia v okolí Cínovce

Ministerstvo životního prostředí souhlasí s těžbou lithia v okolí Cínovce na Teplicku. Vyplývá to z jeho stanoviska v rámci posudku vlivu na životní prostředí (EIA). Ministerstvo stanovilo 50 podmínek, které musí být před a během těžby dodrženy. Při těžbě vzácného kovu, využívaného pro výrobu baterií, mohou vzniknout stovky pracovních míst.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Článek

Se čtyřnásobným růstem cen lithia za posledních 13 let roste podle i zájem o obnovení těžby cenných kovů na Cínovci v Krušných horách. Deník E15 na konci ledna uvedl, že v okolí Cínovce jsou platná tři průzkumná území, dvě povolení má česká společnost Geomet, jedno dodavatel surovin Fluorit Teplice. O čtvrté povolení žádala společnost Cínovecká deponie, která zvažuje těžbu v bývalém odkališti cínového a wolframového dolu. Na německé straně provádí průzkum firma Solar World.

Jednatel společnosti Geomet a zároveň výkonný šéf australské těžařské společnosti European Metals Pavel Reichl deníku řekl, že když jejich průzkumy dopadnou dobře, mohla by těžba cínu, lithia a wolframu začít za tři až pět let. Doly a navazující provozy by fungovaly několik desetiletí a mohly by nabídnout stovky pracovních míst. Lithium se používá do baterií. Cena za tunu se nyní pohybuje kolem 6000 dolarů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Budou zkoumat výskyt ropuch a čolků

Na Cínovci se v nadmořské výšce kolem 870 metrů dlouho těžil cín a wolfram. Těžba, která začala už koncem středověku, skončila nadobro v roce 1990, a co z dolů zbylo, to od té doby pustne. Podle dosavadních průzkumů pod Cínovcem dál leží ohromné zásoby cenných kovů.

S těžbou lithiové rudy nemá podle EIA problém Dubí, pod které Cínovec územně spadá, ani Ústecký kraj. Ministerstvo stanovilo v souhlasném stanovisku 50 podmínek. Mimo jiné to, že před těžbou má být proveden biologický průzkum na výskyt ropuch a čolků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám