Hlavní obsah

Ministerstvo si to rozmyslelo, zákaz prodeje kamen na uhlí nakonec nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně měly kotle a kamna na uhlí, antracit a koks v nabídce českých obchodů definitivně skončit od ledna 2025. Teď si to ale ministerstvo životního prostředí rozmyslelo a od chystaného zákazu prodeje ustoupilo. Návrh totiž vzbudil odpor veřejnosti a kritiku v připomínkovém řízení.

Foto: Predrag Zdravkovic, Profimedia.cz

Ministerstvo původně varovalo, že uhlí bude z dlouhodobého hlediska zdražovat. Ilustrační foto

Článek

To, že i po konci příštího roku by měli mít lidé možnost si kamna a kotle na uhlí koupit, Právo zjistilo z chystané novely zákona o ochraně ovzduší, která je připravena pro jednání vlády.

„Rozhodli jsme se po připomínkovém řízení tento zákaz z návrhu zákona vypustit. Výrobci zdrojů na pevná fosilní paliva tedy budou moci tyto zdroje nadále uvádět na trh, pokud odpovídají zákonným požadavkům,“ potvrdila mluvčí ministerstva Lucie Ješátková.

„Vítáme to. Jako asociace jsme proti zákazu prodeje kamen na uhlí vystupovali, neboť to s námi nikdo nekonzultoval a bylo to hrozně narychlo. Psali jsme v této věci i otevřený dopis premiérovi,“ přivítal obrat výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka.

Ministerstvo chce zakázat prodej kamen na uhlí

Ekonomika

Ohrožení výrobců

Resort chystaný zákaz odůvodňoval předpokládanou menší dostupností uhlí v budoucnu a bral ho jako příspěvek k plnění klimatických závazků Česka. Hájil se také, že se jedná o pouhý zákaz prodeje a že lidé by mohli ve starých kamnech či kotli uhlím topit dál.

Firmy ale namítaly, že nové zařízení by se dalo pořídit v cizině a zákaz by oslaboval české výrobce. „Lidé by si mohli kotle nakoupit v Polsku nebo na Slovensku a k nám je dovézt a zprovoznit,“ řekl Lyčka.

I kvůli tomu zřejmě plán narazil. „Nepodařilo se zcela odstranit nejistotu ohledně nerovného postavení domácích výrobců a možného obcházení zákazu dovozy ze zahraničí,“ připustila Ješátková.

Kritici měli i další argumenty. „Uvedený zákaz může mít poměrně významné sociální dopady, neboť celá řada lokalit stále není plynofikována a s touto možností se ani nepočítá. Jedinou možností tak zůstávají kotle na dřevo, což není nevyčerpatelný zdroj energie, či tepelné čerpadlo, jehož pořizovací cena přesahuje možnosti běžné domácnosti,“ odmítalo původní záměr ministerstva Sdružení místních samospráv ČR.

Namísto restrikce použijí motivaci

Úřad chce nyní namísto zákazu domácnosti více motivovat k tomu, aby zastaralé zdroje tepla vyměnily za novější, které tolik neznečišťují ovzduší.

„Na výměnu starých uhelných kotlů je možné využít dotace z programu Nová zelená úsporám. Dotace se pohybuje od 30 tisíc korun na jednoduché zdroje na biomasu a na podporu tepelných čerpadel podle konkrétního řešení až do 140 tisíc korun,“ řekla Ješátková.

Domácnosti s nízkými příjmy pak mohou čerpat z kotlíkových dotací. „Získají až 95 procent nákladů na výměnu starého kotle za tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu. Při výměně za tepelné čerpadlo to je až 180 tisíc a na kotel na biomasu až 130 tisíc korun,“ dodala mluvčí.

Anketa

Je dobře, že se odloží zákaz prodeje nových kotlů a kamen na uhlí?
Ano
93,1 %
Ne
6 %
Problematice nerozumím
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5265 čtenářů.

Startuje sporná dotace Oprav dům po babičce

Finance

Reklama

Související články

Ministerstvo chce zakázat prodej kamen na uhlí

Lidé, kteří doma topí uhlím a plánují u toho setrvat, by si měli prověřit stav svých kamen či kotlů a případně si pořídit nové. Podle plánů ministerstva...

Výběr článků

Načítám