Hlavní obsah

Ministerstvo financí prodalo dluhopisy za pět miliard

Ministerstvo financí ve středu prodalo ve dvou aukcích státní dluhopisy za pět miliard korun. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB). Drželo se tak přibližně svého plánu ohledně objemu prodaných cenných papírů. Investoři měli zájem koupit dluhopisy až za 21 miliardy korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zájem investorů o státní dluhopisy z předchozích měsíců tak trvá. Ministerstvu financí se daří prodávat dluhopisy za výrazného zájmu investorů díky zatím příznivé situaci na finančních trzích a snaze zajistit financování zvýšeného schodku letošního státního rozpočtu, který je naplánován na 500 miliard korun.

„I letní měsíce tak udržely vysoký zájem o české státní dluhopisy, který pozorujeme od vypuknutí současné krize,” uvedl ekonom Komerční banky František Táborský. Upozornil, že ministerstvo prodalo státní dluhopisy na primárním trhu po zhruba měsíční pauze.

Největší zájem byl opět o nejkratší státní dluhopis s devítiletou splatností. Dále MF prodávalo cenné papíry s dvacetiletou splatností.

Lidé si objednali dluhopisy za 2,4 miliardy

Ekonomika

„Pokud bereme v potaz plánované čerpání rozpočtových rezerv a naši prognózu deficitu letošního státního rozpočtu ve výši 400 miliard korun, vláda si od začátku roku již zajistila lehce přes 90 procent všech výpůjčních potřeb.

Zároveň dosavadní vývoj státního rozpočtu napovídá, že by výsledný deficit mohl být ještě nižší, což dává ministerstvu financí velkou flexibilitu v další emisi státních dluhopisů,” uvedl Táborský.

MF plánuje deficit financovat především právě prodejem státních dluhopisů. Ministerstvo na konci června uvedlo, že bude letos potřebovat na financování státního dluhu 730,6 miliardy korun. To je o 459,5 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2020.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám