Hlavní obsah

Ministerstvo financí nechalo zablokovat první hazardní web

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí ve středu zapsalo na černou listinu prvního internetového provozovatele hazardních her. Zahraniční firma hry nabízí v Česku nelegálně bez povolení. Operátoři nyní musí zablokovat její stránky.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo nařídilo blokovat web www.1xbet.com. Za ním stojí firma se sídlem na ostrově Curacao v Karibském moři. Správní řízení s touto firmou kvůli porušování zákona o hazardu zahájilo letos v únoru.

„Tato firma naprosto ignoruje české zákony, před úřady dělá mrtvého brouka. Po vyčerpání všech ostatních možností řešení nám podle zákona nezbývá nic jiného než poprvé přistoupit k zápisu na blacklist,“ řekl Novinkám náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má hazard na starosti.

Poskytovatelé internetového připojení teď mají dva týdny na to, aby začali stránky blokovat, jinak jim hrozí pokuta až milión korun. Banky v tomto termínu také musí zablokovat účet v Česku, kam sázkaři posílají peníze. Účet zveřejněný ministerstvem má kód banky 0800, jenž patří České spořitelně.

Většina poskytovatelů se stáhla dobrovolně

Legálně mohou v Česku nabízet hazardní hry na internetu jen firmy s povolením, které zde platí daně. V současné době to jsou necelé dvě desítky firem.

Kvůli nabízení nelegálního hazardu na internetu se ministerstvo obrátilo na 55 firem. Po nabytí účinnosti nového zákona na začátku letošního roku jich 20 ukončilo svou činnost a dalších 30 tak učinilo v důsledku výzev ministerstva. Se zbývajícími pěti byla zahájena správní řízení o zápis na seznam nepovolených internetových her. 1xbet byla jednou z nich. Po celou dobu na výzvy a komunikaci ze strany ministerstva žádným způsobem nereagovala.

„Toto správní řízení je první, které skončilo po uplynutí všech zákonných lhůt zápisem na seznam nepovolených internetových her. Ve dvou případech provozovatel zareagoval na zahájení správního řízení stažením z českého trhu a v důsledku toho byla tato správní řízení ukončena,” upřesnil mluvčí ministerstva Filip Běhal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám