Hlavní obsah

Ministerstvo chce po šéfovi železnic větší dosah na TikToku. Před sítí přitom varuje NÚKIB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen za plynulost dopravy nebo přípravu vysokorychlostních tratí má ředitel Správy železnic Jiří Svoboda nárok na prémie. Jedním z kritérií je i zvýšení komunikačního zásahu na sociální síti TikTok, upozornil server Zdopravy.cz. Přitom před používáním této čínské sítě varuje Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). Ministerstvo dopravy v tom ale problém nevidí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Aplikace Facebook, TikTok, Twitter, YouTube a Instagram na chytrém telefonu

Článek

Svoboda dostal pro letošek za úkol oslovit na TikToku oproti minulému roku o desetinu širší obecenstvo. Kritéria před Vánoci schválila správní rada organizace. Na větší dosah na TikToku se má šéf Správy železnic soustředit ještě víc než u Instagramu, kde má rozšířit dosah o pět procent, uvedl server.

Cílem je „zlepšení komunikace a informovanosti laické i odborné veřejnosti o klíčových tématech a stavu železniční sítě“.

Kybernetičtí analytici přitom loni nabádali, aby se zejména klíčové úřady měly před TikTokem na pozoru. Obava plyne hlavně z množství shromažďovaných dat o uživatelích a nakládání s daty. Experti upozorňují, že zákony čínské vládě umožňují přístup k firemním údajům, společnost ByteDance, která sociální platformu TikTok provozuje, nevyjímaje.

Smažte to! Kybernetický úřad varoval Čechy před TikTokem

Software

Řada zemí a institucí jako USA, Austrálie nebo Evropská komise zakázala TikTok na oficiálních zařízeních vládních zaměstnanců či úředníků. Americký stát Montana chtěl dokonce TikTok zakázat všem obyvatelům, ale to v prosinci zarazil soud.

Lákají nové zaměstnance

Správa železnic tvrdí, že si dává pozor a dodržuje striktní postupy. „Zajistili jsme například izolaci zařízení a uživatelských účtů, které TikTok spravují, od zbytku naší infrastruktury,“ řekla Novinkám mluvčí Nela Eberl Friebová.

To podle ní minimalizuje potenciální rizika a zajišťuje, že v případě jakýchkoliv incidentů zůstanou ostatní systémy nedotčeny.

„Na dodržování všech bezpečnostních protokolů dohlíží jeden z našich odborníků na kybernetickou bezpečnost,“ dodala mluvčí. Podle ní si správa účet na TikToku spravuje sama v rámci odboru komunikace bez dalších nákladů, stejně jako ostatní sociální sítě.

„Díky této platformě, na které máme velký počet sledujících, můžeme přímo cílit na mladé publikum a vzbuzovat v něm větší zájem o železnici, například z hlediska budoucího zaměstnání, prevence či širší informovanosti,“ uzavřela Eberl Friebová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda na snímku z února 2023. SŽ argumentuje, že TikTok potřebuje pro komunikaci s mladými.

Z vyjádření ministerstva dopravy pro Novinky neplyne, že by ministerstvu dopravy využívání TikToku vadilo a že by chtělo praxi měnit.

Mluvčí resortu František Jemelka zdůraznil, že seznam kritérií pro bonus šéfovi Správy železnic Svobodovi má dvanáct bodů, přičemž zlepšení komunikace je úplně posledním bodem s rozhodovací váhou pouhých tří procent.

Jemelka zopakoval, že cílem příspěvků na sítích je oslovit mladou generaci a šířit bezpečnostní a osvětové kampaně.

Podle projektu Hlídače státu a Rekonstrukce státu byl generální ředitel správy Svoboda v předloňském roce nejlépe placeným manažerem v resortu, když vydělal sedm milionů korun. Z toho více než 2,8 milionu korun činil bonus.

BBC: Rusko zneužívá TikTok k šíření dezinformací o Ukrajině

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám