Hlavní obsah

Miliardáři Komárek a Beran se usmířili, akcie Vítkovic získá KKCG

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardáři Karel Komárek a David Beran ukončili mnohaleté spory ohledně polovičního podílu ve společnosti Vítkovice Holding. Komárkova firma KKCG Industry koupí od Berana pět procent akcií a získá práva a nároky na zbylých 45 procent akcií. Ty jsou nyní v soudní zástavě.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Podnikatel Karel Komárek

Článek

„KKCG Industry rovněž podepsala dohodu o vypořádání veškerých vztahů s Davidem Beranem a skupinou jeho firem, jejíž součástí je zaplacení finanční kompenzace, kterou obdrží finanční skupina KKCG,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí společnosti Daniel Plovajko s tím, že výše kompenzace nebude zveřejněna.

O akcie Vítkovice Holding (VH) vedou dlouhodobě řadu sporů Beran, firma KKCG Industry podnikatele Karla Komárka a předseda představenstva VH Jan Světlík.

Karel Komárek k dohodě pouze uvedl, že věří, že se nyní dohodne i s Janem Světlíkem. Ten se totiž s Beranem přetahuje o 45 procent akcií vítkovického holdingu. Hodnota toho podílu je několik miliard korun.

Komu podíl připadne však zatím není jasné. Zmíněný 45procentní podíl je v soudní zástavě a stále se o něj vedou spory. Firma Vítkovice Holding po oznámení smíru Berana s Komárkem uvedla, že akcie majitele nezměnily, že celý podíl patří Janu Světlíkovi.

"Pan Beran žádná práva ke 45 % akcií společnosti Vítkovice Holding nemá. Nemůže je tak ani na nikoho převádět, a to ani jakoukoli dohodou s panem Komárkem či společností KKCG Industry," komentovala mluvčí podniku Eva Kijonková.

Jak spor vznikl?

Spory o VH se táhnou několik let. V roce 2003 se totiž Jan Světlík rozhodl koupit Vítkovice. Kvůli získání dostatečného kapitálu přizval k obchodu Davida Berana a Petra Novotného, přičemž Světlík držel 50procentní podíl, Beran 45procentní a zbylých pět procent připadlo Novotnému.

O dva roky později do společnosti vstoupil Karel Komárek, který se dohodl s Beranem a Novotným na vlastním společném podniku. To se však nelíbilo Světlíkovi a začal kolotoč soudních sporů, protože Světlík tvrdí, že podle smlouvy měl předkupní právo na akcie od Berana a Novotného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám