Hlavní obsah

Microsoft propustí 18 tisíc lidí, hlavně z divize Nokie

Americká softwarová společnost Microsoft zruší během nadcházejícího roku až 18 tisíc pracovních míst, tedy 14 procent celkového počtu. Firma to oznámila ve čtvrtečním sdělení. Rušení míst souvisí s integrací mobilní divize finské Nokie, jejíž převzetí Microsoft dokončil letos v dubnu.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Návštěvnické centrum Microsoftu v Redmondu

Článek

Po převzetí Nokie se počet zaměstnanců Microsoftu zvýšil z 99 tisíc na 127 tisíc. Microsoft chce rušit místa v divizi Nokia a v oblastech, kde se jeho aktivity překrývají s operacemi této divize.

Méně zaměstnaných bude potřebovat i v marketingu. Ve výrobě a technologii firma zruší až 12 500 míst, uvedl Microsoft podle agentury AP.

Analytici a investoři očekávali, že šéf firmy Satya Nadella po odkoupení mobilní divize Nokie sáhne k výraznému propouštění, protože Microsoft má už nyní mnohem více zaměstnanců než jeho hlavní konkurenti Apple a Google. Nadella minulý týden rozeslal zaměstnancům oběžník, v němž oznámil "zeštíhleni organizace a podnikových postupů". Akcie firmy po zprávě posílily o téměř dvě procenta.

Microsoft si během příštích čtyř čtvrtletí odečte v souvislosti s rušením míst ze zisku celkem 1,1 miliardy až 1,6 miliardy dolarů (až 32,5 miliard korun). Z toho až 800 miliónů dolarů bude potřebovat na odstupné a další platby propouštěným zaměstnancům.

Nokia zaspala na poli smartphonů

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci dubna. Obě firmy také souhlasily, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Jižní Koreji. Microsoft se dohodl na převzetí divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září.

Finská Nokia bude i nadále působit ve svých aktivitách jako samostatný subjekt. I když již nevlastní mobilní divizi, bude se věnovat například oblasti telekomunikační infrastruktury.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám