Hlavní obsah

MF: V hospodě i na zahrádce stejná daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Stejnou cenu za jídlo či nápoj zaplatí zákazník, ať si objedná v restauraci nebo na venkovní zahrádce. Na oba prodeje se vztahuje totožná základní sazba DPH a tak by se cena neměla vůbec lišit. Jiná situace nastane, objedná-li si zákazník tzv. "s sebou". V případě prodeje přes ulici totiž platí snížená daň pět procent.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Tento výklad v pondělí poskytlo ministerstvo financí, neboť podle ČTK někteří provozovatelé restaurací si za občerstvení na zahrádce účtují kvůli špatně pochopenému zákonu méně než uvnitř.

Podle úředníků ministerstva není rozdíl v tom, zda je klient obsluhován nebo ne. Záleží na tom, zda si řekne o zabalení. Sami pracovníci restaurací si pak budou hlídat, aby si zákazník nekoupil zboží s sebou a nejedl je v restauraci, poznamenala Miroslava Luprichová, prezidentka Sdružení restaurací a hotelů Ho.Re.Ka.

Zahrádka je také provozovna, což je všechno, kde se konzumuje na místě a jsou tam talířky, skleničky apod., vysvětlila Luprichová. Spornější je situace u stánků. "Pokud tam jsou třeba jen pultíky, jde o stravovací službu," podotklo MF.

Ministr financí Bohuslav Sobotka slíbil, že finanční úřady budou zpočátku k chybám ohledně sazeb DPH benevolentní. "Předpokládám, že finanční úřady i ministerstvo financí budou postupovat vůči podnikatelské sféře maximálně tolerantně," slíbil.

Související články

Výběr článků

Načítám