Hlavní obsah

MF navrhne, jak zajistit u nových bytů nižší DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí (MF) do konce října předloží vládě ke schválení novou definici bydlení, která umožní, aby převážná část nové výstavby bytů a domů byla i po roce 2007 zařazena ve snížené sazbě DPH. Oznámil to ve středu Jaroslav Růžek z tiskového odboru MF.

Článek

Jak známo, na konci příštího roku ČR vyprší výjimka, která dosud umožňovala, aby stavební práce pro bydlení byly zařazeny v nižší sazbě DPH. Vláda ale na počátku letošního roku vyjednala v Evropské unii řešení. To spočívá v tom, že většina nové výstavby bytů a domů bude zařazena do tzv. sociálního bydlení, a tím pádem si bude moci udržet pětiprocentní DPH.

Dosavadní představy byly takové, že tuto sazbu by mohly mít byty do 90 a domy do 150 čtverečních metrů. Konečné řešení může být v zákoně o DPH ještě výhodnější.

"Zájmem je, aby záběr této definice byl s ohledem na současný stav bytového fondu v ČR a potřebu jeho obnovy co nejširší," uvedlo i ve středu ministerstvo. Ve vládě ani v parlamentu se žádné komplikace neočekávají, protože všechny politické strany jsou pro.

Pokud jde o opravy a rekonstrukce bytového fondu, Unie v srpnu potvrdila, že Česko by mohlo mít nižší sazbu na tyto práce až do roku 2010.

Reklama

Související články

Vláda schválila definici sociálního bydlení

Vláda ve středu rozhodla o tom, jaké byty budou patřit do kategorie sociálního bydlení. Schválený návrh připravilo ministerstvo pro místní rozvoj společně...

Sobotka požádal Brusel o daňové výjimky

Ministerstvo financí už poslalo do Bruselu návrh na prodloužení některých výjimek DPH. Ve snížené pětiprocentní sazbě by měly do konce roku 2010 zůstat opravy...

Banky již poskytly hypotéky za 389 miliard Kč

Českým bankám se daří při poskytování hypoték. Můžou za to nejen jejich nízké úrokové sazby, ale i hrozba navýšení DPH u stavebních prací od roku 2008...

Stavebnictví se v Česku poslední dobou daří

Stavební produkce zaznamenala již třetí měsíc v řadě dvouciferný růst a meziročně v červenci vzrostla o 12,2 procenta. Za nárůstem stojí například přízeň...

Výběr článků

Načítám