Hlavní obsah

Mezi nejbohatšími lidmi světa jsou tři Češi

New York
Aktualizováno

Do žebříčku amerického časopisu Forbes, který každoročně zveřejňuje seznam lidí s majetkem větším než miliarda dolarů, se dostali tři Češi. Tabulka má i další překvapení - vítězem se nestal Bill Gates, ale mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú.

Článek

Prvním z Čechů s majtekem větším než miliardu dolarů je Petr Kellner, zakladatel finanční skupiny PPF, který je ve výsledcích už poněkolikáté. Nyní je 89. nejbohatším člověkem světa. Nováčky jsou majitel společnosti OKD Zdeněk Bakala (828. místo) a majitel Agropfertu Andrej Babiš (937. místo).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Vítěž žebříčku, Mexičan Slim, disponuje majetkem v hodnotě 53,3 miliardy dolarů (zhruba bilión korun), zatímco jmění loňské jedničky Gatese činí 53 miliard dolarů. Na třetím místě je známý americký investor Warren Buffett se 47 miliardami dolarů. Počet dolarových miliardářů po loňském propadu opět překročil tisícovku.

"Podle našich zjištění disponuje více než miliardou dolarů 1011 lidí. To je výrazně více než loňských 793, ale méně než 1125 v roce 2008. Je to pro nás ale ukazatel, že se ekonomika zotavuje," uvedl Forbes.

Deset nejbohatších lidí světa (majetek v miliardách dolarů):
PořadíJménoMajetek (v mld. USD)zeměOdvětví/firmaPředchozí pořadí
1.Carlos Slim Helú53,3Mexikotelekomunikace3.
2.Bill Gates53,0USAMicrosoft1.
3.Warren Buffet47,0USABerkshire2.
4.Mukeš Ambani29,0Indiepetrochemie7.
5.Lakšmí Mittal28,7IndieArcelorMittal8.
6.Lawrence Ellison28,0USAOracle4.
7.Bernard Arnault27,5FrancieLVMH15.
8.Eike Batista27,0Brazíliesuroviny61.
9.Amancio Ortega25,0ŠpanělskoInditex10.
10.Karl Albrecht23,5NěmeckoAldi6.
89.Petr Kellner7,6ČRPPF76.
828.Zdeněk Bakala1,2ČROKD-
937.Andrej Babiš1ČRAgrofert-

Nejbohatší ženou je Christy Waltonová, dědička amerického maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores. Ta je s 22,5 miliardy dolarů celkově na 12. místě, napsala agentura DPA.

"Není dne, aby člověk neutratil peníze v jednom ze Slimových podniků"

Slim, který letos oslavil sedmdesáté narozeniny, vlastní desítky firem, od sítí obchodů, hotelů a restaurací, přes stavebnictví až po výrobu ropných plošin. Jeho doménou jsou ale telekomunikace - ovládá latinskoamerický telekomunikační gigant Telmex a společnost América Móvil, která je podle počtu zákazníků čtvrtým největším mobilním operátorem na světě.

V Mexiku se prý říká, že tam není dne, aby člověk neutratil peníze v jednom ze Slimových podniků. Podle kritiků je Slim monopolista, jenž profituje na výsadním postavení Telmexu, který provozuje 90 procent pevných telefonních linek v Mexiku.

Andrej Babiš
Český podnikatel slovenského původu narozený 2. září 1954 v Nitře.Jeho otec byl komunistickým prominentem, díky čemuž Babiš vystudoval gymnázium ve švýcarské Ženevě a potí Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě. Byl členem KSČ a svazek na něj vedla i StB. Podnikatel však popírá, že by s ní spolupracoval.Před listopadem pracoval Babiš v podniku zahraničního obchodu Petrimex, jehož česká pobočka byla před rozdělením Československa přejmenována na Agrofert. Později byl z Petrimexu přinucen odejít, ale pozice v Agrofertu si udržel.Agrofert dnes ovládá více než sto firem a zaměstnává skoro 20 tisíc lidí. Do holdingu patří například firmy Lovochemie, Precheza, Precolor, Synthesia, Kostelecké uzeniny, Penam.
Zdeněk Bakala
Narodil se 7.února 1961 v Opavě. V 19 letech emigroval do USA, kde vystudoval presižní University of California v Berkeley. Po dalších studiích pracoval v různých destinacích pro Credit Suisse First Boston.V roce 1994 založil v Praze společnost Patria Finance, kterou v roce 2000 prodal bance KBC. V roce 2004 koupil skupinu Karbon Invest ovládající mimo jiné Ostravsko-karvinské doly (OKD) a Českomoravské doly.O dva roky později koupil podíl v časopise Respekt a v roce 2008 získal majoritní podíl ve vydavatelství Economia.Bakalovou manželkou je bývalá miss Michaela Maláčová.
Petr Kellner
Narozen 20. května 1964 v Liberci, kde vystudoval i střední ekonomickou školu. Následně absolvoval ČSE v Praze a pracoval jako referent v podniku zahraničního obchodu Strojimport. V roce 1991 s Milanem Maděryčem, Milanem Winklerem za finanční podpory Sklounion založil První privatizační fond (PPF). V kuponové privatizaci PPF získal akcie 200 firem v hodnotě pěti miliard korun. V roce 1996 společnost koupila 20 procent České pojišťovny, rok nato zakládá společnost Home Credit, která působí například i na Slovensku, v Rusku či Kazachstánu. V roce 2001 drží PPF v České pojišťovně již 90 procent akcií. Kellner je dva roky nato 100% vlastníkem PPF a v této době ovládá TV Nova. V roce 2005 televizi prodává a dva roky nato se společnost spojuje s Generali. V roce 2002 založil Kellner spolu s manželkou Renátou Nadaci Educa, ta získala dary od řady Kellnerem ovládaných firem a financovala projekt osmiletého gymnázia, které vzniklo v Babicích. Nadace se zaměřuje se především na podporu nadaných studentů ze sociálně znevýhodněného prostředí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám