Hlavní obsah

V březnu se stavělo méně než loni

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v březnu reálně meziročně klesla o 3,1 procenta. Ve srovnání s únorem naopak o stejnou hodnotu stoupla. Vyplývá to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Bytů se začalo stavět meziročně o 2,1 procenta méně, ale dostavělo se jich o 51,9 procenta více.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Růst počtu i objemu nových stavebních zakázek byl zčásti ovlivněn nízkou základnou z 1. čtvrtletí roku 2020, kdy byla některá výběrová řízení z důvodu začínající epidemie dočasně pozastavena,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

V únoru se stavělo méně

Ekonomika

Bytů se začalo stavět 2881 bytů, což je meziročně o 2,1 méně. Konkrétně v bytových domech došlo k poklesu zahájených staveb bytů dokonce o 31,8 procenta. Počet dokončených bytů nicméně v březnu vzrostl o 51,9 procenta.

Výkon pozemního stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, se meziročně snížil o 3,1 procenta. V rámci inženýrského stavitelství, kam patří především dopravní infrastruktura, produkce meziročně vzrostla o 6,5 procenta méně než před rokem.

Reklama

Související témata:

Související články

Digitalizace ve stavebnictví II. Jak dál?

Největší setkání lídrů digitalizace v České republice. Diskuse vlády, klíčových představitelů veřejného sektoru s řediteli předních společností v oblasti...

Výběr článků

Načítám