Hlavní obsah

Merkelová v Číně zapůsobila, Říše středu napumpuje do eurozóny mnohem více peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čína zvažuje mnohem větší pomoc dluhovou krizí zmítané eurozóně, než dávala dosud najevo. Premiér Wen Ťia-pao po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl, že v úvahu připadá větší angažovanost jak v Evropském fondu finanční stability (EFSF), tak v chystaném Evropském stabilizačním mechanismu (ESM).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá kancléřka Merkelová na návštěvě ČínyVideo: Reuters

 
Článek

Bližší podrobnosti podle agentury Reuters ale nesdělil. Na prohlášení čínského premiéra zareagovalo okamžitě euro, které skokově posílilo nejen k dolaru, ale i k dalším měnám.

Čínský premiér po schůzce s Merkelovou novinářům řekl, že je důležité, aby se dluhová krize v eurozóně vyřešila. Peking prý z toho důvodu podpoří snahu Evropy stabilizovat euro. Žádná konkrétní částka nepadla, Čína podle premiéra zatím vyhodnocuje, jak pomoc zvýšit.

Nejásat předčasně

„Zatím bych byl v této věci spíše zdrženlivý. Čína rozhodně nechce vystupovat v roli nějaké charity, její participace na záchranném fondu pro Evropu je sice stále ve hře, ale neměla by znamenat zásadní zvrat v dosavadních plánech záchranného fondu,“ uvedl pro Novinky analytik Ondřej Moravanský ze společnosti Cyrrus.

Pro Čínu zůstanou podle Moravanského primární zejména její ekonomické zájmy, nikoli podpora Evropy jako takové.

Foto: David Gray , Reuters

Angela Merkelová poslouchá ve sluchátku překlad na Čínské akademii společenských věd v Pekingu.

„Od Číny v žádném případě nemůžeme očekávat altruistické chování, a pokud se rozhodne více angažovat v řešení evropské dluhové krize, tak to rozhodně nebude zadarmo,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Čína ovšem Evropu potřebuje. Tamní ekonomika je stále silně závislá na exportu a EU je jedním z klíčových odběratelů čínského zboží.

Ve stejném duchu hovoří i analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. „Více než půlmiliardová EU je až příliš lákavý trh, o který si ani Čína nemůže dovolit přijít,“ sdělil pro Novinky Volf. Tím, že se Čína zapojí do záchranných či stabilizačních fondů, případně v budoucnu koupí eurobondy, bude podle Volfa pomáhat vlastně sama sobě.

Spuštění o rok dřív

Záchranný fond EFSF vznikl v roce 2010 a je koncipován jen jako nástroj s dočasnou působností. Zaniknout má nejpozději v polovině roku 2013, už teď se ale uvažuje, že by se mohl stát součástí připravovaného fondu ESM. Ten bude fungovat jako stálý záchranný fond a k dispozici by měl mít kolem půl biliónu eur (asi 12,6 biliónu korun). Se zahájením činnosti se počítá už v červenci, což je o rok dříve, než se původně plánovalo.

Merkelová zahájila návštěvu Číny, kde bude jednat hlavně o ekonomických otázkách. Na programu jsou ale i politické záležitosti, například situace v Severní Koreji, Sýrii a v Íránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám