Hlavní obsah

Merkelová by ráda viděla svého ministra financí v čele Euroskupiny

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová se snaží zajistit pro svého ministra financí Wolfganga Schäubleho post šéfa Euroskupiny, tedy skupiny ministrů financí zemí eurozóny. S odkazem na nejmenované zdroje v Bruselu a v dalších metropolích Evropské unie o tom informoval německý deník Financial Times Deutschland.

Článek

Náhrada dosavadního šéfa Euroskupiny Jeana-Claudea Junckera, jemuž funkční období končí v červnu, by znamenala posílení role Německa ve významném aparátu eurozóny.

„Schäuble má v tuto chvíli nejlepší karty v rukou,“ citoval deník jeden ze svých zdrojů. Podle něj by devětašedesátiletý Schäuble zůstal nadále i německým ministrem financí.

Totožnost Junckerova nástupce se v poslední době stala předmětem zvýšené spekulace. Tento týden italský premiér Mario Monti, který je zároveň ministrem hospodářství, během svého projevu v Říme vyloučil, že by se o tuto funkci ucházel.

Francii se kandidát moc nezdá

Samotná německá kancléřka se odmítla veřejně vyjádřit, kdo by mohl Junckera, zároveň i lucemburského premiéra, nahradit. Existuje také varianta, že by Juncker pokračoval v dalším volebním období, ovšem to se nezdá příliš pravděpodobné.

Schäuble se pro řecké noviny To Vima nechal slyšet, že země eurozóny s nejvyšším ratingem by měly mít větší slovo v jednáních, kdo Junckera nahradí. Ze 17členné eurozóny mají rating AAA Německo, Lucembursko, Finsko a Nizozemsko.

Německý kandidát se příliš nezamlouvá francouzskému prezidentovi Nicolasy Sarkozymu, u něhož prý při sondování Merkelová výrazně nepochodila, připomíná agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám