Hlavní obsah

Matné a 100wattové žárovky do dvou týdnů nahradí zářivky

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nákup klasických matných žárovek či čirých 100wattových žárovek zbývají lidem v České republice už jen dva týdny. Od 1. září budou totiž obchodníci moci pouze doprodat zbylé zásoby a poté jako jejich náhradu nabízet jen úsporné zářivky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tyto žárovky už Evropská unie nechce.

Článek

Vyplývá to z nařízení Evropské komise, podle něhož se budou postupně stahovat z prodeje i čiré žárovky s nižším příkonem a za tři roky už se nebudou moci prodávat ani nejslabší 25wattové žárovky.

Lidé se snaží na poslední chvíli nakoupit klasické žárovky do zásoby. "Asi od konce května jsme zaznamenali větší zájem o žárovky, lidé je postupně začali nakupovat do zásoby. Jejich prodej vzrostl více než čtyřnásobně. Nejprodávanějšími z končících žárovek jsou stowattové,“ řekla Právu Jana Háková z tiskového oddělení řetězce Tesco.

V některých obchodech už ale klasické žárovky neprodávají. "Asi před rokem jsme klasické žárovky přestali prodávat. Nyní jen v některých obchodech doprodáváme zásoby, ale veliký zájem o ně není. Zářivky totiž za poslední tři roky zlevnily až o 70 procent,“ řekl šéf řetězce obchodů s elektrem Datart Pavel Sláma.

Zářivky: výhodné, ale ne vždy

Úsporné zářivky jsou oproti žárovkám výhodné zejména kvůli tomu, že mají asi pětkrát nižší spotřebu elektřiny. Přestože je tak cena kvalitnějších zářivek proti žárovkám nejméně dvacetinásobně vyšší, díky delší životnosti se zářivky po určité době vyplatí.

"Zářivkami se vyplatí nahrazovat zejména silnější žárovky s příkonem 100 wattů, kdy je návratnost investice podstatně rychlejší než při náhradě slabé žárovky,“ řekl Právu Petr Němeček z energetické společnosti ČEZ.

Zájemce o koupi zářivek podle Němečka v drtivé většině zajímá pouze úspora energie, tedy o kolik méně spotřebuje wattů proti klasické žárovce. Důležité jsou ale i ostatní parametry. "Na obalu lze nalézt i informace o životnosti zářivky v hodinách či o počtu lumenů, tedy o množství světla, které zářivka vydává. To je přitom velmi důležité,“ upozornil Němeček.

V potaz je třeba brát i to, že zářivky jsou obyčejně delší než klasické žárovky, a do používaného svítidla by se nemusely vejít. Pak se může stát, že budete kvůli úspoře energie muset koupit třeba i nový lustr.

Zářivky se navíc vyloženě nehodí do míst, kde jsou nízké teploty. "Zářivky nesnášejí mráz. Při nízkých teplotách déle nabíhají na plný výkon a mají nižší svítivost. Nejsou proto vhodné k použití ve vnějších prostorách,“ řekl Němeček. Třeba k osvětlení verandy nebo schodiště před chatou se vyplatí použití klasické žárovky.

Kvalita se vyplácí

Životnost klasické žárovky dosahuje podle Němečka asi 1000 hodin, zářivky vydrží až patnáckrát déle. To se však týká jen nejkvalitnějších zářivek, nejlevnější mohou mít výdrž třeba jen 5000 hodin. „Kvalitní zářivky řady Master vydrží dvakrát až třikrát déle než obyčejné, jsou ale asi dvojnásobně dražší,“ dodal Němeček.

U kvalitních zářivek se rovněž nemusíte bát snížení životnosti při častém vypínání a zapínání, u základních zářivek životnost při častém zapnutí na krátkou dobu dramaticky klesá.

Větší dopad na životní prostředí

Zářivky sice snižují nároky na energetické zdroje, ale z hlediska likvidace jsou vůči životnímu prostředí méně šetrné než žárovky. Obsahují totiž mimo jiné jedovatou rtuť, takže by se po použití neměly vyhodit do popelnice, ale odevzdat k recyklaci. Ta je navíc finančně náročná.

"Recyklace zářivek probíhá ve specializovaných zařízeních, ve kterých dochází k separaci jednotlivých výrobních surovin. Vzhledem k úzké specializaci zpracovatelských linek a vysokým nákladům na pořízení takové linky je recyklace zářivek finančně náročnější než recyklace jiných drobných elektrozařízení,“ řekla Právu Zuzana Křenková ze společnosti Ekolamp.

Lidé navíc většinu zářivek vyhazují do komunálního odpadu, takže nedochází k jejich ekologické likvidaci či recyklaci. "Dle průzkumu z roku 2006 končilo v popelnici 72 % úsporných kompaktních zářivek. Letošní průzkum říká, že je to již „jen“ 39 %,“ dodala Křenková

Klady a zápory zářivek
+
Až pětkrát menší spotřeba energie
Výrazně delší životnost
-
Až desetkrát dražší než klasické žárovky
Nehodí se do chladného prostředí
Při častém rozsvěcování a zhasínání klesá životnost méně kvalitních zářivek

Anketa

Kupujete si do zásoby klasické matné či 100wattové čiré žárovky?
Ano
18,5 %
Ne
81,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7041 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám