Hlavní obsah

Masokombinát vypustil do říčky černou odpadní vodu, inspekce mu dala pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milionovou pokutu uložili inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni masokombinátu Maso Brejcha. Společnost podle inspekce v rozporu s povolením vypouštěla odpadní vody do podzemních vod a bez povolení odebírala povrchové vody. Pokuta nabyla začátkem června právní moci, uvedla v úterý mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Logo České inspekce životního prostředí

Článek

Firma podle inspekce také neohlásila havárii, když z čističky vypustila odpadní vody a znečistila tak přítok říčky Ceciny a samotné Ceciny na Plzeňsku.

Čistírna odpadních vod (ČOV), kterou firma provozuje, vypouštěla v červnu 2015 do bezejmenného přítoku říčky Ceciny na jižním Plzeňsku černě zbarvené zapáchající odpadní vody s obsahem odumřelé biomasy, uvedla ředitelka plzeňského inspektorátu ČIŽP Petra Horčicová.

Firma tak podle ní porušila provozní řád ČOV, který mimo jiné stanoví, že vyčištěná voda na odtoku z čističky nesmí zapáchat po splašcích ani hnilobným zápachem.

Vyčištěná voda na odtoku smí být pouze čirá nebo jemně zakalená, bezbarvá, případně žlutavá a nesmí zapáchat ani při detailním zkoumání. Čistička byla v daný termín v režimu havárie, takže odpadní vody neměla vůbec vypouštět. Firma je měla vyvážet. Havárii navíc firma nikomu neohlásila.

Fekální vozy vypustily odpadní vodu do podzemních vod

Inspekce navíc společnosti vytýká, že v době nefunkčnosti ČOV od 16. června 2015 do 22. července 2015 vyvezla fekálními vozy na okolní zemědělské pozemky nejméně 454 metrů krychlových mechanicky předčištěné odpadní vody z čističky.

Odpadní vody tak bez patřičného povolení vypustila do podzemních vod. Firma navíc nepředložila provozní deník, nevedla v něm všechny předepsané záznamy, zaznamenávala do něho nepravdivé údaje a nesplňovala denní obsluhu ČOV.

Inspekce uložila firmě ještě další pokutu, ve výši 23 200 korun, za to, že bez platného vodoprávního povolení odebrala před čtyřmi lety 580 metrů krychlových povrchových vod.

Reklama

Výběr článků

Načítám