Hlavní obsah

Maso s vodou a napíchané éčky už u nás nenajdete, dušují se řetězce

Novinky, pit
Praha

V souvislosti s negativním vyjádřením a hodnocením některých odborníků z oblasti potravin se jednotlivé řetězce rozhodly přestat nabízet tzv. křehčené maso. V tomto kroku je utvrdil fakt, že zájem zákazníků o toto ne stoprocentní maso výrazně opadl.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Špek, ilustrační foto

Článek

V březnu letošního si na nabídku baleného masa posvítil v jednom z dílů pořadu Peklo na talíři, vysílaného internetovou televizí Stream, šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

Vaněk ukázal rozdíl mezi masem a masným polotovarem, jinak řečeno též masným výrobkem. Kromě masa totiž masný výrobek neboli také křehčené maso obsahuje například i pitnou vodu, jedlou sůl, glukózový sirup a regulátory kyselosti, tedy tolik propíraná „éčka“. Mezi ně se řadí třeba citronan sodný, octan sodný, hydrogenan sodný a uhličitan sodný.

Křehčené maso netáhne

Jak pro Novinky uvedla Judita Urbánková, ředitelka komunikace společnosti Ahold, která v Česku provozuje řetězec Albert, důvěra zákazníků v tyto masné výrobky od druhého čtvrtletí letošního roku postupně klesala.

„Křehčeného masa se v daném čtvrtletí prodalo téměř o dvě třetiny méně než ve čtvrtletí předcházejícím. Současně jsme také vnímali stoupající preferenci v segmentu stoprocentního masa. Proto jsme se rozhodli, že stoprocentní maso budeme nabízet v maximálně možné šíři a maso křehčené jsme z nabídky prodejen Albert stáhli,“ informovala Urbánková.

Mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben pak Novinkám sdělil, že na uvedeném příkladu je zřejmé, jak trh regulují sami zákazníci. Vybírají si, co jim vyhovuje, a když některý výrobek odmítají, nezbývá výrobci či prodejci, než aby jej už nenabízeli.

„Státní veterinární správa při různých příležitostech uvádí, že zákazník si má pečlivě číst etikety, kde se dozví celou řadu zajímavých informací o složení výrobku, což by měl brát v potaz při své volbě,“ doplnil Duben s tím, že lidé mají pochopitelně právo se prodejce zeptat na podrobnosti.

Záležet bude na zájmu

Podle Urbánkové řetězec nadále monitoruje a analyzuje poptávku zákazníků a bude se snažit jí aktuálně přizpůsobovat nabídku. „Proto nelze vyloučit, že v budoucnu nezařadíme tento druh masa do promočních akcí, bude-li o něj ze strany zákazníků zájem,“ dodala.

Ani další obchodní řetězce v současné době tzv. křehčené maso nenabízejí. „Zákazníci preferují masné produkty, které nemají tuto úpravu,“ sdělil Novinkám mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

V obdobném duchu se pro Novinky vyjádřil i mluvčí společnosti Tesco Jiří Mareček. „Mohu potvrdit, že křehčené maso na pultech našich obchodů nenajdete. Na základě zpětné vazby zákazníků jsme je na jaře letošního roku vyřadili ze sortimentu,“ uvedl.

Také řetězec Billa v nabídce křehčené maso nemá, jak Novinkám potvrdila mluvčí Gabriela Bechynská. Na křehčené maso nemohou a ani dříve nemohli narazit zákazníci v řetězci Lidl. „Společnost Lidl ve svém sortimentu nenabízela a aktuálně ani nenabízí tzv. křehčené maso,“ informovala Novinky mluvčí Lidlu Jitka Vrbová.

Reklama

Výběr článků

Načítám