Hlavní obsah

Maloobchod zklamal, nafta se neprodává

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tržby maloobchodníků v říjnu meziročně poklesly o 0,7 % po zářijovém revidovaném růstu o 3,2 %. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: René Volfík, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Je to nepochybně zklamání, protože trh očekával jednoprocentní nárůst,“ informoval analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Na poklesu tržeb se nadále významně podílí nižší prodej pohonných hmot. Ty jsou po  zvýšení spotřebních daní dražší než v okolních zemích a velcí dopravci tak tankují v zahraničí. K propadu přispěl i pokles tržeb v nespecializovaných prodejnách, tedy supermarketech a hypermarketech.

Naopak k růstu přispívá nadále motoristický segment. Tam se projevuje zejména letošní „pokrizová“ obnova vozového parku ve firmách. Stabilní růst si zachovává prodej přes internet a prostřednictvím zásilkové služby. Ten je meziročně vyšší o 9,7 %

Brzdou je i nezaměstnanost

„Výhled pro další vývoj tržeb maloobchodníků nijak oslnivý není. Podle pondělních zveřejněných údajů mzdy rostou jen minimálně. Navíc přijdou státní škrty a reformy, které chuť na nákupy nijak nepovzbudí,“ dodal Volf s tím, že letošní Vánoce tak zřejmě nebudou výrazně bohatší než ty minulé.

„Situace na trhu práce nenahrává výraznějšímu zlepšování v prodejích maloobchodníků. Mnoho lidí se stále potýká s nedostatkem práce a míra nezaměstnanosti se drží na vysokých úrovních,“ sdělil analytik Miroslav Frayer z Komerční banky.

Nepříznivým faktorem pro vývoj v následujících měsících, a především pak v příštím roce, je podle něj chystaná fiskální restrikce. „Menší ochota bank v poskytování spotřebitelských úvěrů maloobchodním tržbám rovněž nepřidává,“ dodal Frayer.

Reklama

Výběr článků

Načítám