Hlavní obsah

Majitelé domu chybou ministerstva vysoudili 1,6 miliónu za regulaci nájemného

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva majitelé bytového domu v Praze 9 - Helena Borecká a Josef Čapský - vysoudili na Ministerstvu financí 1,6 miliónu korun. Tuto sumu získali jako náhradu za omezení svých vlastnických práv regulací nájemného od doby, kdy restituovali dům. Úspěch majitelé domu slaví díky chybě úředníků ministerstva financí, kteří prošvihli soudní termín.

Foto: HZS JMK
Článek

Středeční rozhodnutí Městského soudu v Praze, který se zabýval odvoláním ministerstva, přesto nebude sloužit jako precedens pro ostatní obdobné žaloby majitelů v hlavním městě, kteří žádají náhradu od státu za dobu regulace nájemného. Jde totiž o to, že ministerstvo spor prohrálo především kvůli nedbalosti pracovníků vlastní podatelny. Ti nepředali příslušným úředníkům žádost obvodního soudu pro Prahu 1, který rozhodoval v prvním stupni, o vyjádření k žalobě a soud měl při rozsudku za to, že ministerstvo nárok protistrany uznává.

Městský soud se proto včera ani nezabýval podstatou věci a potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance. "Ze selhání budou na ministerstvu vyvozeny patřičné důsledky," řekl Právu Šulc. Podle jeho slov se ministerstvo ještě pokusí zvrátit rozsudek dovoláním, což ale bude podle právníků zřejmě obtížné.

Dům, kterého se spor týkal, je běžný činžovní dům. Je v něm asi jedenáct bytů, z toho sedm s regulovaným nájemným. Tiskový mluvčí Občanského sdružení majitelů domů Robert Axamit byl s rozhodnutím soudu spokojen. "Je to výsledek první z mnoha žalob, kterými se budou vlastníci bránit nezákonné regulaci v minulých letech," řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám