Hlavní obsah

Maďarsko předsedající Unii má první kolizi s Bruselem

Právo, Novinky, DPA, ČTK, mcm, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise začala vyšetřovat, zda daně zavedené Maďarskem jsou v souladu s právem EU. Oznámil to v pondělí mluvčí Evropské komise Olivier Bailly. Země, která od 1. ledna vede Unii, se tak ocitá v přímém střetu s Bruselem.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Komise reagovala na stížnost 13 evropských firem, mezi nimiž je i český ČEZ. Firmy podle německého listu Die Welt uvádějí, že daně zaměřené na zahraniční investory jim způsobí ztráty v hodnotě stovek miliónů eur. Požadují proto, aby Unie Budapešť potrestala.

Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle zásah Komise nepřímo podpořil. Podle svého mluvčího totiž řekl, že dávky postihující především cizí firmy jsou problematické. Firmy už hrozily, že uzavřou své pobočky v zemi a propustí maďarské zaměstnance. Maďaři zvýšili zdanění bankovních, maloobchodních, energetických a telekomunikačních firem. Finanční sektor má letos i příští rok zaplatit 200 miliard forintů (18 miliard Kč). Z ostatních odvětví chce vláda získat dalších 161 miliard forintů ročně.

Proti stížnostem se v úterý důrazně postavila maďarská státní tajemnice pro evropské záležitosti Enikö Györiová. Podle ní není zavedení "krizových daní" v některých sektorech maďarské ekonomiky není rozhodně žádnou diskriminací zahraničních společností.

Na mušce také mediální zákon

Další problém Maďarska s Unií je na obzoru. Po vlně mediálních protestů proti mlčení Bruselu Komise v pondělí oznámila, že pochybuje o oprávněnosti maďarského mediálního zákona, který přezkoumá. „Komise má pochybnosti ve třech bodech: jde o zákon jako takový, o uplatnění evropského práva a o otázku, zda nová mediální rada dokáže jednat nezávisle – zejména kvůli svému složení,“ řekl mluvčí Komise.

Už na Vánoce, tedy pouhé čtyři dni po schválení nového zákona, poslala evropská komisařka Neelie Kroseová dopis se žádostí o bližší informace k zákonu. Jinak však Brusel mlčel, což vyvolalo protesty zejména v parlamentu EU a v Německu.

Kontroverzní zákon umožňuje, aby nový úřad (obsazený navíc činiteli spojenými s vládní FIDESZ) kontroloval soukromé televizní i rozhlasové vysílání, noviny i webové portály. Může jim uložit pokutu v přepočtu až 18 miliónů korun za tzv. poškození veřejného zájmu, rušení veřejného pořádku nebo morálky či za zveřejnění „zaujaté informace“.

Kritici proto mluví o nasazení ohlávky médiím. Viní vládu ze zavádění nepřímé cenzury. Jeden z hlavních maďarských deníků Népszabadság vyšel včera s titulní stranou, na níž byl pouze nápis „V Maďarsku skončila svoboda tisku“ ve 23 úředních jazycích Unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám