Hlavní obsah

Maďarsko nemůže čerpat peníze z norských fondů

Právo, Ivan Vilček

Norsko pozastavilo vyplácení peněz z tzv. norských fondů určených pro Maďarsko. Vláda premiéra Viktora Orbána totiž od letošního ledna rozhodovala o přidělování peněz z fondů bez konzultace s Norskem.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Viktor Orbán

Článek

Do norských fondů přispívají Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Peníze z fondů mají přispívat ke snižování hospodářských a sociálních rozdílů v Evropském hospodářském prostoru.

Jsou důležitým zdrojem příjmů především pro občanský sektor a slouží k financování ekonomických, ekologických a společenských projektů v méně rozvinutých státech Evropské unie. Až 97 procent rozpočtu fondů je z Norska, odtud pochází jejich název.

V letech 2009 a 2014 mohlo Maďarsko z fondů vyčerpat 153,3 miliónu eur (4,2 miliardy korun). Většina této částky ještě nebyla vyplacena. Od letošního ledna změnila Orbánova vláda instituci, která spolupracuje na rozdělování a kontrole peněz z fondů.

Kabinet chce mít nad vším kontrolu

Nová instituce je zcela pod kontrolou vlády. Kabinet by tak mohl mít přímý vliv, kdo peníze fondů dostane a kdo nikoliv. To vše se odehrálo bez konzultace s norskou stranou. „Kroky Maďarska jsou nepřijatelné,“ reagoval norský ministr pro evropské záležitosti Vidar Helgesen.

Šéf maďarského úřadu vlády János Lázár v dubnu uvedl, že část peněz rozdělovala ekologická nadace blízká opoziční straně s názvem Politika může být jiná. Nadace to okamžitě popřela. Snahu kabinetu získat kontrolu nad norskými fondy hodnotí analytici, jako pokus o získání kontroly nad posledním nezávislým zdrojem financí, který vláda ještě plně nekontroluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám