Hlavní obsah

Maďarská centrální banka překvapila. Úrokovou sazbu zvýšila na 13 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská centrální banka pokračuje v silné „jestřábí“ měnové politice, kdy kontinuálním zvyšováním úrokových sazeb zasahuje do vývoje ekonomiky. V úterý zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 bodu na 13 procent, což bylo více, než analytici čekali. Sazby se tak v Maďarsku dostaly na nejvyšší hodnotu od přelomu století.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Centrální banka v Maďarsku od června 2021 postupně zvýšila úrokovou sazbu už o více než 1200 bazických bodů (12 procent). Důvodem je kromě krocení vysoké inflace také snaha podpořit domácí měnu.

Forint je totiž letos jednoznačně nejhorší měnou ve střední Evropě. Vůči euru letos ztrácí devět procent. Po oznámení posílil k euru o více než půl procenta zhruba na 405,50 forintu. Před rokem stačilo na nákup jednoho eura asi 357 forintů.

Viceguvernér Barnabás Virág minulý týden uvedl, že centrální banka by mohla po úterním zasedání s navyšováním sazeb už skončit.

Nárůst o 1,25procentního bodu dostal úrokové sazby v Maďarsku na nejvyšší hodnotu od přelomu století. Míra inflace v zemi by se přesto mohla z 15,6 procenta, kam se vyšplhala minulý měsíc, ještě zvýšit. Vláda totiž omezila letitý strop na účty domácností za energie, uvedla agentura Reuters.

Maďarsko prodloužilo zastropování cen pohonných hmot do konce roku

Zahraniční

ČNB současné sazby nejspíš měnit nebude

Zatímco maďarská centrální banka sazby dále zvedá, bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala na začátku srpna základní úrokovou sazbu na sedmi procentech.

Další zasedání měnového výboru ČNB je plánováno na čtvrtek. Očekává se, že banka ponechá základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, maximu od roku 1999. Na této úrovni je základní sazba od 22. června.

Polská centrální banka začátkem tohoto měsíce podle očekávání zvedla základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Centrální banka v prohlášení neposkytla žádné náznaky ohledně budoucích rozhodnutí.

Evropská centrální banka (ECB) na začátku září na zasedání Rady guvernérů zvýšila svou základní úrokovou sazbu o rekordních 0,75 bodu na 1,25 procenta. Banka zároveň signalizovala, že bude úroky dál zvyšovat. Měnovou politikou ECB se řídí Slovensko, které je jako jediné ze zemí Visegrádské skupiny (V4) členem eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám