Hlavní obsah

Loni v Česku zbankrotovalo nejvíce firem od roku 2017

V loňském roce bylo v Česku vyhlášeno celkem 742 bankrotů firem, což je nejvíce od roku 2017. V porovnání s rokem 2020 se pak jedná o 22 procent bankrotů více. Meziročně se naopak snížil počet bankrotů podnikatelů, kterých bylo vyhlášeno 6279. Jednalo se o 14 procent méně než v roce 2020. Ukázala to analýza dat společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Za výrazným zvýšením bankrotů firem stojí kombinace řady faktorů. V uplynulém roce byl i přes výrazný pokles ekonomiky počet bankrotů společností nejnižší od roku 2008, kdy začal platit současný insolvenční zákon. Řada firem, které by zanikly už v průběhu roku 2020, přežívala díky kombinaci státní podpory a skutečnosti, že na sebe větší část roku 2020 nemusely podávat návrh na bankrot bez zbytečného odkladu," řekla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Růst zbankrotovaných firem podle ní poroste i v letošním roce. „Společnostem zdražují vstupy i úvěry, což se projeví především u těch subjektů, které se už nyní nacházejí ve špatné ekonomické kondici,“ vysvětlila.

Počet bankrotů firem i podnikatelů bývá v prosinci v rámci roku tradičně jeden z nejnižších. Loni v prosinci bylo vyhlášeno 54 bankrotů firem, o 15 méně než v listopadu. Zároveň bylo podáno 86 návrhů na jejich bankrot, tedy o 20 méně než o měsíc dříve.

Šéf firmy svolal videokonferenci s 900 zaměstnanci a všechny je propustil

Koktejl

V prosinci bylo také vyhlášeno 437 bankrotů podnikatelů, o 93 méně než v předchozím měsíci. Snížil se i počet návrhů na jejich bankrot, kterých bylo podáno 489, o 56 méně než v listopadu.

Nejvíce firemních bankrotů bylo loni vyhlášeno v Praze (334), dále v Jihomoravském kraji (84) a v Moravskoslezském kraji (69). Naopak nejméně jich bylo vyhlášeno ve Zlínském a v Královéhradeckém kraji (shodně 13) a na Vysočině (14).

Největší meziroční nárůst zaznamenal Pardubický kraj (o 79 procent), Plzeňský kraj a Moravskoslezský kraj (shodně o 53 procent). Naopak největší pokles byl v Královéhradeckém kraji (35 procent). Počet bankrotů klesl ještě na Zlínsku (o 24 procent) a v Ústeckém kraji (o 18 procent).

Nejvíce bankrotů podnikatelů bylo loni vyhlášeno v Praze (761), v Ústeckém kraji (742) a v Moravskoslezském kraji (694). Nejméně naopak v Kraji Vysočina (219), ve Zlínském kraji (251) a v Karlovarském kraji (261).

Počet bankrotů podnikatelů meziročně vzrostl pouze v Karlovarském kraji a v Praze. Na západě Čech se zvýšil o 13 procent, v hlavním městě o sedm procent. Ve zbývajících krajích jejich počet klesl, nejvíce v Pardubickém kraji, konkrétně o 28 procent. V Královéhradeckém kraji se snížil o 25 procent a v Plzeňském kraji o 24 procent.

Zdražíme až o pětinu, hlásí nákladní dopravci

Ekonomika

Nejrizikovější byla doprava

Co se týče jednotlivých odvětví, tak loni nejvíce bankrotovaly firmy operující v obchodu (175), profesních, vědeckých a technických činnostech (107) a ve zpracovatelském průmyslu (87). Po přepočtu na množství registrovaných společností byla ale nejrizikovější odvětví doprava a skladování, kde bylo v průměru vyhlášeno 31 bankrotů na 10 tisíc firem.

V podnikatelské sféře bylo podle analýzy vyhlášeno nejvíce bankrotů v odvětví stavebnictví (1548), v obchodu (1268) a ve zpracovatelském průmyslu (742).

Reklama

Výběr článků

Načítám