Hlavní obsah

Limity na Bílině je potřeba prolomit, míní Babiš

Právo, Aleš Pelikán

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek poprvé vydal na návštěvu dolů v severních Čechách. Navštívil Důl Bílina a nedalekou elektrárnu Ledvice, kde se spouští nově postavený blok, a také Důl ČSA u Mostu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ministr financí Andrej Babiš při návštěvě Dolu Bílina.

Článek

Zatímco u Dolu Bílina je podle něj situace jasná a limity je tam potřeba prolomit, u Dolu ČSA si z často protichůdných argumentů příznivců a odpůrců prolomení limitů tvoří názor.

Vláda by o limitech mohla rozhodovat na svém výjezdním zasedání v Ústeckém kraji v polovině října. Elektrárna v Ledvicích patří Skupině ČEZ stejně jako Severočeské doly, které provozují Důl Bílina.

„Na Dole Bílina je to jasné, tady to patří k sobě. Tady je nový energetický zdroj, nová elektrárna, která potřebuje uhlí. Není co řešit, tady ty limity musí být prolomeny,“ řekl Babiš. Podle něj stejný názor panuje v celé koalici a s prolomením limitů na Bílině není problém.

„Oproti společnosti Severní energetické máme dobré vztahy s okolními obcemi. Všechny souhlasí s rozšířením těžby za limity,“ řekl Lukáš Kopecký ze Severočeských dolů. Prolomení limitů na Dole Bílina žádná sídla ani obce neohrožuje.

Varianty připravené ministerstvem průmyslu a obchodu
1Ponechání limitů stanovených v roce 1991, tj. bez dalšího rozšiřování těžby a dopadů na obce.
2Prolomení limitů na Dole Bílina umožňující pokračování těžby do roku 2055. Bez dalších dopadů na obce. Tuto variantu prosazuje Andrej Babiš.
3Prolomení limitů na Dole Bílina a dílčí prolomení limitů na Dole ČSA, což by si vyžádalo zbourání jižní části obce Horní Jiřetín.
4Prolomení limitů na Dole Bílina i ČSA, které by znamenalo kompletní zbourání Horního Jiřetína i Černic.

Svůj názor na prolomení limitů nezměnil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který doly navštívil spolu s Andrejem Babišem. Jako krajní možnost vidí prolomení limitů právě jen na Dole Bílina.

„Prolomení limitů mě netěší nikde, protože vždycky ta těžba má nějaký negativní dopad na životní prostředí a na zdraví lidí. Je třeba rozlišit, zda těžba uhlí je ve veřejném zájmu. Pro nás je veřejný zájem především uhlí pro teplárny,“ řekl při návštěvě dolů Brabec s tím, že klíčová je otázka, kam uhlí půjde.

„Totéž se týká Dolu ČSA, tam ale k tomu ještě přibývá problém bourání sídel a k tomu už bychom museli mít naprosto zásadní argumenty, například ohrožení energetické bezpečnosti České republiky, a já žádné takové argumenty nevidím a nevyplynuly ani z žádné z těch studií, které dalo na stůl ministerstvo průmyslu a obchodu,“ dodal Brabec. Podle něj by se rozhodnutí o limitech nemělo odkládat.

Ministři ve své návštěvě pokračovali na Dole ČSA, kde těží firma Severní energetická. Na tiskovou konferenci s ministry tam neplánovaně dorazilo na 150 horníků. Ti se obávají o práci.

„My chceme pracovat, žádná jiná alternativa pro nás není,“ řekl místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jaromír Franta.

„Nemůžu říct, že po dnešním setkání v tom mám víc jasno. Rozumím pozici vašeho zaměstnavatele, rozumím i vaší pozici. Na druhé straně jsou ale i jiné názory,“ řekl Babiš horníkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám