Hlavní obsah

Lidl zaplatí pokutu 600 tisíc kvůli odpadům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Pokutu ve výši 600 tisíc korun dostal od České inspekce životního prostředí za porušení zákona o odpadech, protože řetězec neinformoval zákazníky o možnosti zpětného odběru motorového oleje a monočlánkových baterií, které prodával ve svém píseckém marketu. Prohřešky inspekce objevila i ve Vimperku a v Českém Krumlově. Firma se brání a tvrdí, že šlo o pochybení jednotlivce.

Článek

"Při kontrolách v prodejnách ve Vimperku a v Českém Krumlově bylo zjištěno, že společnost Lidl vázala zpětný odběr použitých výrobků (motorového oleje a monočlánků) na značku těchto výrobků, konkrétně na výrobky zakoupené pouze v prodejnách Lidl, což je v rozporu se zákonem," uvedla mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

Podle zákona je osoba, která vyrábí nebo uvádí vybrané produkty na trh v České republice, povinna zajistit zpětný odběr použitých výrobků. Přičemž odběr nesmí být vázán na výrobní značku, uvedla mluvčí. Zpětný odběr se týká například minerálních olejů, elektrických akumulátorů, galvanických článků a baterií a pneumatik.

Lidl se příliš nevyjadřuje

"V tomto případě došlo k pochybení ze strany jednotlivce," sdělila bez dalších podrobností mluvčí společnosti Lidl Česká republika Monika Šrámková.

Společnost není pokutována poprvé. Již loni dostala pokutu 160 000 korun za prodej chemického čističe potrubí a sifónu bez uzávěru zabezpečeného proti dětem a bez jasně viditelných výstražných symbolů. Podle společnosti Lidl se však chyba stala na straně dodavatele tohoto výrobku, který obchodní řetězec stáhl z prodeje.

Problémy mají i ostatní

S prohřešky se potýkají i další řetězce, například Spar v Českých Budějovicích a Billa ve Strakonicích. Obchody měly jako poslední prodejci buď informovat zákazníky, jak mohou vrátit použité zboží, když tak neučinil výrobce, nebo zajistit místo k odběru, což podle inspekce neučinily.

Společnost Lidl, která na český trh vstoupila v roce 2003, nyní v tuzemsku provozuje téměř 150 diskontních prodejen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám