Hlavní obsah

Lidé si zvykli popíjet doma, obávají se hospodští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci restauratérů, jakož i provozovatelé saun a bazénů a dalších služeb, uvolnění pravidel od příští středy přirozeně vítají. Najdou se ale i tací, kteří jsou k návratu zákazníků skeptičtí, a další už myslí na to, co přijde zase na podzim.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Restauratéři se obávají, že lidé se ani po rozvolnění nevrátí v plném počtu jako před pandemií.

Článek

Na nějaké jásání je pozdě, alespoň podle Petra Kváše z minipivovaru a restaurace U Přeška v Přešticích na Plzeňsku.

„Samozřejmě se vrátí pár lidí, kteří tady měsíc a půl nebyli. Ale celý segment pohostinství zdevastovala vláda už před rokem a náprava situace, do které se restaurace dostaly, bude trvat minimálně pět let,“ řekl Právu.

„Když jsme otevřeli loni v červnu po lockdownu, začalo znovu chodit sotva čtyřicet procent návštěvníků. A z těch čtyřiceti procent zbyla poté, co se před Vánoci musela začít prokazovat bezinfekčnost, polovina. Nemít i pivovar, tak bych to zavřel,“ konstatoval.

Konec certifikátů: Neočkovaní se můžou vrátit do restaurací i na akce

Domácí

„Je teď na nás, na majitelích restaurací, co uděláme pro to, aby se hosté vrátili. Já mám třeba v plánu nový jídelníček. Ale řada lidí si už navykla chodit domů do garáže. Tam si dají pivo, zapálí v klídku cigárko – a v hospodě už je nikdo neuvidí,“ podotkl Kváš.

Další se vedle vítání rozvolnění současně kriticky vyjadřují vůči plánu kompenzací, který považují za nedostatečný. Mezi nimi je i restauratér Luboš Kastner. „Navíc už teď je čas se s vládou bavit o podzimu, ze kterého mají podnikatelé, i díky nově schválenému pandemickému zákonu, strach,“ řekl Právu.

Zrušení prokazování certifikáty ve službách a na sportovištích včera v prohlášení uvítala například Asociace horských středisek (AHS). Očekává díky tomu zvýšení návštěvnosti skiareálů. Podobně to cítí zástupci bazénů a wellness. „Dává nám to možnost fungovat bez restrikcí zhruba měsíc a půl v naší hlavní sezoně,“ řekl Právu manažer saunového světa Saunia Jaroslav Zonyga.

Anketa

Zvykli jste si za poslední dva roky popíjet či slavit spíše doma než v restauracích či hospodách?
Ano
83,3 %
Ne
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16629 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám