Hlavní obsah

Lidé si mohou prověřit svého pojišťovacího poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle statistiky ministerstva financí je v ČR 42 000 pojišťovacích zprostředkovatelů. Ti se už přes rok musí povinně u ministerstva registrovat, aby mohli pojistky prodávat a navíc musí složit odbornou zkoušku. Lidé si tak mohou ověřit, zda ti, kdo jim nabízí zprostředkování pojištění, jsou k tomu oprávněni. Zprostředkovatelé pojistek však registraci považují za byrokratickou.

Článek

Před rokem se celkový počet pojišťovacích zprostředkovatelů odhadoval na 50 000, ale toto číslo zahrnovalo i sváteční prodejce. Pro klienty znamená zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí lepší dostupnost informací o produktech i srovnání podmínek pojištění, řekl mluvčí ČNB Pavel Zúbek. Cílem směrnice EU, ze které tento zákon vychází, je podle něj průhlednost na trhu s pojistnými produkty a ochrana spotřebitele.

Povinná registrace jasně ukázala, kolik osob se zprostředkování pojištění opravdu věnuje a pomohla z trhu vyloučit ty, kteří se této citlivé činnosti nevěnovali s dostatečnou profesionalitou, doplnil náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Podmínkou registrace pojišťovacího zprostředkovatele je jeho odborná způsobilost a důvěryhodnost. Registr pojišťovacích zprostředkovatelů je přístupný zde.

Dohled nad činností pojišťovacích zprostředkovatelů má ČNB, která může činnost pojišťovacího zprostředkovatele např. pozastavit. Za přestupky lze udělit zprostředkovateli i pokutu. Týká se to například porušení mlčenlivosti o skutečnostech týkajících se pojištění fyzických a právnických osob, za které může být zprostředkovateli udělena pokuta až do výše jednoho miliónu korun.

Registrace stojí i 10 000 Kč

"Registrace v současné podobě je drahý administrativní akt, znamenající na straně poskytovatelů služby neefektivní náklady, přičemž dopad na ochranu klienta je prakticky nulový," míní naopak předseda legislativní a právní komise Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců Petr Šafránek.

Registrace je podle něj příliš administrativně náročná, a trvá tak příliš dlouho. Správní poplatek 2000 Kč, u pojišťovacích makléřů dokonce 10 000 Kč je prý neúměrně vysoký. Navíc existuje příliš mnoho kategorií zprostředkovatelů, takže pro klienta je to nepřehledné, dodal Šafránek. Zprostředkovatelem je např. pojišťovací zprostředkovatel, pojišťovací agent, či pojišťovací makléř.

Pojištění mohou nabízet nejen zaměstnanci pojišťoven a bank, ale i nezávislí poradci, kteří mohou nabízet pojištění a produkty více finančních institucí.

Anketa

Máte svého pojišťovacího zprostředkovatele?
ano, s jeho službami jsem spokojen
48,8 %
ano, ale s jeho službami jsem nespokojen
11 %
ne, ale uvažuji, že jeho služeb využiji
4,9 %
ne, nepotřebuji ho
35,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 164 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám