Hlavní obsah

Lidé šetří, obědy si více nosí z domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S rostoucími cenami v restauracích více lidí obědvá jídla připravená doma nebo si odnášejí z pohostinství pokrmy s sebou, aby neutráceli navíc, například za nápoje. A donášková jídla si někteří objednávají ve skupinách, aby ušetřili za dopravu.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Tento rok je pokles zákazníků v gastronomii velmi výrazný. Je to dáno hlavně vysokými cenami za obědy, které narazily na to, co jsou zákazníci ochotni platit. Průměrná cena za oběd v srpnu byla téměř 185 korun, což je o 20 korun více než v loňském roce. Rozvíjí se trend vařit si doma a nosit si oběd v krabičce do práce,“ řekla Právu Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity, která distribuuje stravenky.

V průměru dostávají zaměstnanci ve stravenkách 123 Kč na den. „To ale v dnešní době nestačí na oběd ani v nejlevnějších krajích. Lidé tak šetří a v restauraci si dávají jen hlavní jídlo a často se obejdou bez nápoje nebo polévky,“ dodala Knířová.

Češi se podle služeb, které nabízejí rozvoz jídel z restaurací a potravin, snaží v posledních měsících ušetřit také tím, že objednávají méně nebo volí výhodná menu. Výjimkou nejsou ani nákupy ve skupinách, kdy si zákazníci dělí cenu za dopravu.

Obědy v restauracích přestaly zdražovat

Finance

„Obecně u našich zákazníků sledujeme příklon k menšímu počtu položek v košíku,“ řekl Adam Kolesa ze služby Foodora. Naopak hodnota objednávky podle něj vzhledem k rostoucí inflaci stoupla.

„V poslední době pozorujeme, že frekvence, se kterou zákazníci objednávají, lehce klesá. Na druhou stranu výrazně roste průměrný nákupní košík. Oboje je způsobeno jak inflací, tak faktem, že více zákazníků objednává dohromady, aby si rozdělili náklady na dopravu,“ dodal manažer Bolt Food Marek Maxa.

Rozvážková služba Wolt podle obchodní ředitelky pro Česko Lenky Kmeťové naopak pozoruje větší zájem o výhodná menu, slevové akce či věrnostní program, u kterého počet členů od začátku roku narostl přibližně o polovinu.

Uvařím si lépe

Každý pracovní den si oběd v restauraci nebo jídelně koupí 16 procent lidí. V porovnání s loňskem je to o tři procenta méně. Naopak podíl těch, kteří takto neobědvají ani jednou v týdnu, meziročně stoupl z 41 procent na 49 procent, ukázal průzkum stravenkové společnosti Edenred.

Skoro polovina lidí míní, že stravování v restauracích je příliš drahé. „Ze své průměrné mzdy si mohli Češi v červenci pořídit skoro o pět procent méně obědů než před rokem. Dobrá zpráva ale je, že v prvním pololetí letošního roku začalo zdražování spolu s inflací zpomalovat,“ podotkla za Edenred Aneta Martišková.

Nejvíce se ceny za stravování v restauracích zvedly v Českých Budějovicích, nejméně naopak stouply v Pardubicích. Absolutně nejvíce stále stojí oběd v Praze – přes 200 korun. Ceny napříč regiony se často liší až o desítky korun. Nejméně stojí průměrný oběd v Jihlavě, a to 163,50 koruny.

V průzkumu téměř třetina respondentů také odpověděla, že si umí uvařit lépe. Přibližně 23 procent lidí ale v okolí svého pracoviště nemá místo, kam by na jídlo mohli zajít, a osm procent vyžaduje speciální stravu. Čas na to si koupit oběd v restauraci či jídelně pak nemá pětina respondentů.

Foto: Sodexo

Vývoj ceny obědu v jednotlivých krajích

Anketa

Jak obědváte v práci?
Jím jídlo z restaurace
24,5 %
Jím jídlo z domova
65 %
Oběd vynechávám
10,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8196 čtenářů.

Tržby ve službách ve 2. čtvrtletí meziročně klesly

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám