Hlavní obsah

Liberty za dodané energie platit nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Huť Liberty Ostrava odmítla rozhodnutí Okresního soudu v Ostravě, který jí přikázal platebním rozkazem zaplatit společnosti Tameh Czech přes půl miliardy korun. Spor se tak nyní dostane do soudní síně.

Foto: TAMEH Czech

Pohled na provoz energetické společnosti TAMEH Czech v Ostravě

Článek

„Liberty Ostrava neuznává nároky a v zákonné lhůtě podala odvolání,“ sdělila Právu mluvčí huti Kateřina Zajíčková. Z jakých důvodů nechce Liberty zaplatit, neřekla. „Argumenty nyní sdělovat nebudeme,“ dodala.

To, že se huť proti platebnímu rozkazu odvolala, potvrdil také mluvčí Okresního soudu v Ostravě Dalibor Zecha. „Věc bude projednána soudem u jednání,“ sdělil. Kdy se tak stane, nebyl nyní schopen odhadnout.

Že peníze z huti nepřijdou, už ví i samotný Tameh. Firma se tak připravuje na standardní soudní řízení. „Tameh Czech je v každém případě připravena se soudního jednání za podpory advokátů účastnit a v pokračujícím soudním řízení učinit vše proto, aby se potvrdilo, že nárok společnosti je oprávněný,“ nastínil mediální zástupce Tamehu Patrik Schober, který upozornil, že rozhodně není správná informace, že by společnost Liberty Ostrava ohledně zmíněného nároku dosáhla s Tamehem jakékoliv dohody či narovnání. „Anebo že by byla nasnadě dohoda o znovuobnovení provozu, jak se snaží Liberty Ostrava tvrdit,“ poukázal.

Liberty Ostrava má problém platit závazky delší dobu. Loni na podzim odstavila z provozu poslední vysokou pec a před Vánocemi z důvodu odpojení od energií, za které dluží společnosti Tameh Czech přibližně dvě miliardy korun, i poslední dvě koksárenské baterie. Tameh skončil kvůli tomu v úpadku a valná většina zaměstnanců z obou firem je od 22. prosince doma, protože Liberty i Tameh zastavily výrobu.

Většina ostravských hutníků bude i nadále doma, Liberty obnoví dva menší provozy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám