Hlavní obsah

Liberty chce v ostravské huti investovat miliardy

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Do ocelárny či technologie na zpracování šrotu pro výrobu oceli investuje huť Liberty Ostrava (dříve ArcelorMittal Ostrava). Při slavnostním ceremoniálu k převzetí hutě to řekl Sanjeev Gupta, výkonný předseda globálního uskupení GFG Alliance, do kterého huť patří prostřednictvím společnosti Liberty Steel.

Foto: Pavel Karban, Právo

Logo Liberty Ostrava

Článek

Celkem mají investice dosáhnout řádu 100 milionů euro (2,6 miliardy korun). „Vnímáme současnou ocelárnu jako jednu ze slabších stránek huti, takže na tom musíme na sto procent zapracovat,“ slíbil britský podnikatel s indickými kořeny. Nebude to prý ale jednoduché.

„Na jednu stranu, abychom postavili elektrickou obloukovou pec není dostatečná síť a na druhou stranu nemáme zajištěné bezproblémové dodávky uhlí, abychom postavili kyslíkový konvertor. Takže i z tohoto pohledu to musíme řešit,“ nastínil.

Podle Gupty jsou nutné investice hlavně ve dvou oblastech. Kromě ocelárny, kterou označil za handicap huti, je druhou oblastí tzv. druhovýroba. „Protože huť nevyrábí mnoho výrobků s vysokou přidanou hodnotou,“ doplnil s tím, že firma chce při výrobě oceli využívat i více šrotu.

Propouštění prý nehrozí

„I to je teď předmětem analýz, abychom našli takovou technologii, která toto bude umožňovat, protože ostravská huť je pro to velmi dobře situovaná. Jsou tady dobré dodávky šrotu a za dobré ceny,“ poukázal výkonný předseda GFG Alliance.

Foto: Pavel Karban, Právo

Sanjeev Gupta

Jak Gupta řekl, investice v řádech 100 milionů euro jsou určeny pro zachování plynulé a bezproblémové výroby. „Ale pak máme připraveny růstové projekty, které nyní dostávají konkrétní podobu ve stodenní analýze, který má končit příští měsíc.“

Myšlenky na snižování počtu zaměstnanců Gupta odmítl.

„Chceme naopak zvyšovat výrobu, takže nevidím důvod pro snižování poštu zaměstnanců,“ ujistil s tím, že v průběhu roku bude Liberty jednat o převzetí podniku TAMEH Czech (energetiky), který zůstal v majetku bývalého majitele skupiny ArcelorMittal a polského energetického holdingu Tauron.

Součástí slavnostního akce byl i podpis memoranda o spolupráci, které podepsal Gupta a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). To má podpořit rozvoj firmy i českého ocelářství, dohoda navazuje na dokument, který Liberty a vedení huti podepsalo s odbory.

Ostravskou huť vlastní Liberty Steel od letošního 1. července. Odkoupila ji spolu s dalšími šesti podniky a pěti servisními centry v Evropě od skupiny ArcelorMittal. Ta totiž koupila italskou huť Ilva, za to však musela jako kompenzaci podle nařízení Evropské komise část svých podniků odprodat.

Liberty Ostrava zaměstnává 6300 zaměstnanců, kapacita výroby je 3,6 milionu tun oceli, v současnosti vyrábí ročně 2,2 milionu tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám