Hlavní obsah

Levný dolar ceny zájezdů nesníží

ČTK, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Levný dolar se na cenách zájezdů do zahraničí zřejmě neprojeví. Ubytování v cizině totiž cestovní kanceláře nakupují s dlouhodobým předstihem a navíc platí většinou v eurech, řekl ředitel analytické firmy Mag Consulting Jaromír Beránek. Kurs koruny proti dolaru se ve čtvrtek pohyboval kolem 26,85 Kč/USD.

Foto: Jan Kaše

Zuklín

Článek

Z tzv. masových destinací, kam jezdí v létě většina českých turistů, cestovní kanceláře nakupují ubytování za dolary jen na africkém pobřeží Středozemního moře. Vzhledem ke stagnaci celosvětové turistiky do muslimských zemí je i bez vlivu slabého dolaru letošní cena zájezdů na sever Afriky na historickém minimu. Například zájezdy do Egypta lze letos pořídit za méně než polovinu ceny, která platila před dvěma lety.

Celková ubytovací kapacita kolem Středozemního moře se navíc za poslední dva roky o šest až sedm procent zvýšila. Výjezdy lidí do zahraničí v celosvětovém měřítku naopak v roce 2001 klesly o půl procenta a loni vzrostly jen o tři procenta. Převis nabídky ubytování nad poptávkou ve Středomořské oblasti, kterou čeští turisté navštěvují nejčastěji, tak vede v poslední době ke snižování cen za ubytování a tím i k poklesu cen zájezdů.

Podle Beránka by tento trend mohl podpořit i slabý dolar, pouze však na africké části středomořského pobřeží, tedy v Egyptě a Tunisku. V tzv. dolarových oblastech by se mohly ceny snížit u zájezdů na poslední chvíli. Podle Beránka však cestovní kanceláře spíše budou chtít mírným ziskem, který vynese nákup ubytování za levnější dolary, pokrýt dřívější ztráty. Řada CK totiž přišla o velké částky při rušení zájezdů do Egypta v době války v Iráku. Většinu ceny zájezdů tvoří náklady na leteckou dopravu.

Nelze očekávat, že by letečtí dopravci ceny kvůli levnějším pohonným hmotám snížili, domnívá se Beránek. Také oni se totiž budou chtít na výnosu ze slabého dolaru zahojit. Odborníci se domnívají, že propad dolaru ještě nemusí být u konce. "Za současné situace může dolar oslabit k euru ještě více, a to v nejhorším případě až na 1,22 dolaru za euro," soudí analytička Volksbank Markéta Šichtařová.

Z pohledu české koruny by se tak dolar v horizontu několika týdnů mohl dostat až na 25,40 Kč za dolar, dodala. "Turisté vyjíždějící do dolarových oblastí rozhodně nemají se směnou korun na dolary kam spěchat," podotkla. Naopak drobným střadatelům vlastnícím dolar doporučuje výměnu na koruny nyní, aby zamezili ještě větším ztrátám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám