Hlavní obsah

Levné letenky umožní oslavit Nový rok 2004 za hranicemi

Okolo 30 tisíc Čechů letos využije nabídek levných letenek a stráví Vánoce nebo konec roku v evropských metropolích. Vyplývá to z odhadů, které provedla analytická firma Mag Consulting. Přitom počty lidí, kteří cestují na konec roku po Evropě letecky, se podle ředitele této firmy Jaromíra Beránka rok od roku zvyšují.

Foto: Aneta Přadková

Žáci získali i praktickou zkušenost s pájením

Článek

Letecké společnosti nízkými cenami na konec roku bojují o větší počet turistů z ciziny, kteří se chystají trávit Silvestra v Praze. Těch by letos mohlo přijet až 60 tisíc. Na zpáteční trase by se však letadla vracela méně vytížena, a tak mohou nižší ceny využít také Češi k cestám do Evropy.

I na cestách z Prahy však podstatnou část kapacit zaplní cizinci. "Především ti, kteří v Praze pracují a vracejí se na svátky k rodině," řekl manažer letecké společnosti Volareweb.com David Janík.

Převládá zájem o lety se silvestrovskými termíny, dodala mluvčí CK GTS International Renata Kubová. Dobře se však prodávají také letenky na dny před Vánocemi. Poptávku po leteckém cestování letos podpořil masivní vstup nízkonákladových leteckých společností na český trh. Ty nabízejí levné letenky celoročně, a přivedly tak k létání lidi, kteří by jinak jeli vlastním autem nebo autobusem.

Velká města táhnou nejvíce

Letošním hitem se podle tiskové mluvčí ČSA Marcely Pickové stal Londýn, Paříž, Milán, Barcelona, ale i Moskva. ČSA zaznamenaly také velký zájem turistů, kteří chtějí strávit svátky na Srí Lance nebo ve Spojených arabských emirátech.

ČSA nabízejí slevy na letenky při včasné rezervaci až 50 procent. Na některé termíny je sleva až 70 procent. Zvýšený zájem o cestování na svátky a Silvestra však zaznamenaly také letecké společnosti, které ceny neměnily. Například nízkonákladová Volareweb.com, která z Prahy létá do Milána a Benátek, má již některé vánoční lety zcela vyprodány.

Nízkonákladová společnost Germanwings nabídla speciálně pro cestující letící z Prahy a zpět 5000 letenek za 600 korun. Rezervovat je bylo možné od 11. prosince od 20.00 do 8.00 hodin následujícího dne. Dalších 5000 levných letenek se v adventní nabídce objevilo 18. prosince. Akce je ale zaměřena na letenky od 13. prosince až do 30. října následujícího roku.

British Airways ani Lufthansa speciální slevy na Silvestra nenabízejí. Lufthansa však má například v prodeji již od listopadu zvláštní cenové nabídky do konkrétních destinací. British Airways zase od ledna do března snížily až o 30 procent ceny letenek přes oceán.

Reklama

Související témata:

Související články

Další letecký low cost dopravce v ČR

Cestování letadlem začíná tvrdě konkurovat tradičním způsobům dopravy, jako auto, autobus nebo vlak. Letenku si nyní mohou dovolit i ti, kteří až dosud měli...

Výběr článků

Načítám