Hlavní obsah

Letošní ideální dovolená? V tuzemsku, ale zatím nic konkrétního

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než třetina Čechů je pevně rozhodnutá vybrat si letos dovolenou. Otázkou zůstává, jakou přesně. Většina respondentů s plánováním, rezervacemi i dalším zařizováním zatím otálí, protože není jisté, jaké možnosti budou mít za pár týdnů nebo měsíců. Skoro tři čtvrtiny mají jen mlhavou nebo vůbec žádnou představu, jak přesně by měla vypadat.

Článek

Velkým hitem bude letos chataření ať už ve vlastním (to má v úmyslu 20 % lidí), nebo v pronajatém domku (42 %), o což je tuto sezonu dokonce větší zájem než o ubytování v hotelu, kempu či spaní pod stanem.

„Z naší datové stránky Atlas Čechů víme, že alespoň občas jezdí na chatu 32 % populace, většinou vysokoškoláci z větších měst, aktuální výzkum tedy ukazuje, že popularita chataření výrazně vzrostla, v čemž může hrát svoji roli i snaha zůstat se svojí rodinou dál od davů a možné nákazy,“ uvedl ředitel výzkumu společnosti Behavio Vojtěch Prokeš.

Doma to máme rádi

Výměna zahraniční exotiky za naše luhy a háje nás neskličuje. Téměř nikdo ve výzkumu neuvedl, že z té představy pociťuje vztek, znechucení či nudu. Naopak 98 % lidí má vyloženě dobrý pocit z toho, že tu letošní prázdniny stráví.

Toulky českou krajinou si prý vychutná 88 % Čechů a právě krása naší přírody byla nejčastěji zmiňována jako důvod, proč je léto doma fajn. Respondenti také uváděli, že to tu „prostě mají rádi“, cítí se doma a v pohodě.

Chtějí se také věnovat ve větší míře sportu, projet se na kolech, bruslích (54 %), koupat se (72 %), zajít na dobré jídlo (65 %), navštívit hrady a zámky (59 %) či wellness (23 %).

Šetříme, protože nevíme, co bude

Oproti loňsku si rodiny vyčlenily na dovolenou nižší rozpočet, v průměru o 2000 korun na člověka méně. Pandemie koronaviru se přímo dotkla 18 % Čechů, kteří přišli o letenky či zaplacené zájezdy, a většinou stále čekají, jak se jejich žádost vyřeší.

Výrazně ubylo lidí, kteří by byli ochotni do dovolené investovat vyšší částky. Každý pátý respondent uvádí, že letos plánuje utratit pět tisíc korun na osobu. V porovnání s loňským rokem se počet těchto lidí zdvojnásobil.

Loni navíc byly výdaje více rozložené ve vyšších cenových kategoriích, zatímco letos je viditelný trend, že Češi skutečně plánují šetřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám